Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Us sona la Fira d’Economia Social i Solidària de Catalunya? Doncs bé, el proper cap de setmana centenars de paradetes ompliran el recinte de Fabra i Coats per demostrar que existeixen escletxes dins del capitalisme més salvatge i, ep!, funcionen i viuen un creixement constant. Això, per sí mateix, ja és una bona notícia. Si escric aquest missatge d’enhorabona, però, és perquè els projectes de comunicació alternatius tan sols del Principat ocuparan 18 paradetes amb l’objectiu de fomentar l’actitud crítica i la llibertat d’informació i expressió caminant decididament cap a un món més just i sostenible.

Aquesta xifra representa tot un luxe. En primer lloc perquè és fruit de moltes hores de treball que, en general, no han anat acompanyades de finançament i subvencions públiques per desenvolupar-se. En segon lloc, perquè es deuen al fet de creure col·lectivament en projectes des d’on s’entén que l’objectivitat que es reclama per se sol recaure en la subjectivitat dominant. Models que defugen les jerarquies i que els subscriptors reclamen per la qualitat de les investigacions o per la promoció de la cultura independent i de la indústria audiovisual que duen a terme.

S’ha superat la lògica d’allò que fa uns anys anomenàvem contrainformació i s’estan construint models comunicatius propis, en paral·lel a una societat on regna la infoxicació, que no es deuen als anuncis milionaris. El cooperativisme ha obert escletxes a un periodisme d’investigació valent i a produccions audiovisuals amb llenguatges trencadors, nous ritmes, noves formes de relacionar-se. Tot un horitzó per imaginar que hi ha esperança.

 

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.