Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Aquests dies se celebra a València un congrés internacional d’intel·ligència artificial. Un d’aquells esdeveniments que, en general, a la premsa es cobreixen de forma positiva i elogiosa, destacant les novetats tecnològiques més curioses o espectaculars o els seus beneficis –suposats o reals- per al teixit industrial tecnològic i l’avanç de l’economia.

Paradoxalment, però, ABC ha decidit explicar la presentació del congrés (un i dos) de forma maliciosa, buscant-li una polèmica política artificial i buscant l’ombra de la sospita entre els seus organitzadors, participants i patrocinadors. Els articles no ho fan directament, sinó que intenten establir un clima fosc i de males intencions al llarg del text sense arribar a l’insult i a la mentida. Com en un diari això no es pot fer mitjançant la música o els efectes visuals empra altres recursos literaris o gràfics. N’enumerem els més importants:

1. “Activitat catalanista”: Encara que es tracta d’un congrés tecnològic on es parlarà sobre programació, intel·ligència artificial i robòtica, i la majoria de ponències seran en anglès. ABC ho anomena “jornades que fomenten el catalanisme”. La prova que destapa la conspiració i que el diari destaca en el titular i en la primera frase del text és que el Congrés l’organitza “l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial (CCIA)”, oferint “català” i “catalanisme” com termes equivalents.

2. Àmbit lingüístic: El diari cita el web del CCIA per explicar que «reunirà una mostra representativa d’investigadors, tant de prestigi reconegut com a novells, dins del nostre domini lingüístic» i aclareix per als seus lectors: “(en una referència implícita al català)”. Així, ABC tracta més o menys sibil·línament de dir als seus lectors que els organitzadors equiparen valencià i català, una equiparació que és l’única possible, tant científicament com legal, ja que no hi ha cap institució acreditada que accepti el secessionisme lingüístic que el diari promou indirectament.

3. “Un pas més enllà”: En un esforç investigador formidable ABC descobreix que la CCIA parla obertament de “domini lingüístic català”. En realitat aquestes referències són més fàcils de trobar al web del Congrés que les que parlen de “domini lingüístic” sense adjectius, però d’aquesta forma el diari aconsegueix introduir dues idees: la primera és que des de la CCIA pretenien amagar-se però han estat descoberts. La segona és que s’estan radicalitzant, ja que en un principi evitaven parlar de català però ara ja ho fan, fet que com s’ha vist és fals.

L’article també evita explicar que els congressos culturals, acadèmics o econòmics que vinculen un mateix àmbit cultural o lingüístic són perfectament normals arreu del món i que és fàcil trobar iniciatives similars hispàniques o francòfones.

4. “Imatge internacional”: Aquest es tracta d’un esdeveniment relativament petit i amb un impacte mediàtic i social força reduït, però ABC ho converteix –pel simple fet que ha rebut una subvenció de la Generalitat, com la majoria d’esdeveniments d’aquest tipus arreu d’Europa- com “Un robot vestit de fallera constitueix la nova imatge internacional de la Comunitat Valenciana amb el suport de la Generalitat”. Naturalment l’afirmació fa pensar que en una gran campanya de promoció territorial amb aquest logotip, el que no té cap tipus de relació amb la realitat: en cap cas és “la imatge de la Comunitat Valenciana” sinó simplement el logotip d’un Congrés.

5. “Ens volen furtar les falles”: Dels dos articles que ABC dedica a l’esdeveniment un es centra precisament en la imatge del “robot-fallera” del cartell. Una estratègia que busca indignar el col·lectiu faller, un dels feus de l’anticatalanisme i sempre molt gelós de l’ús que es fa de la seva imatgeria. Per tractar d’atiar aquest sentiment el diari uneix en un sol paràgraf i sense cap relació que ho justifiqui els conceptes “falles” i “catalanisme”:

“Al cartell que anuncia les jornades es mostra un robot vestit de fallera portant unes flors a les mans, en al·lusió a la tradicional festa josefina. L’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial «promou i difon els estudis, mètodes, tècniques i aplicacions dins de la cultura catalana»”.

6. Al·lusions a possibles il·legalitats: A l’article s’explicita que “el Consell de Ximo Puig no ha esperat a la derogació” de la llei de Senyes d’Identitat del poble valencià per subvencionar el Congrés, una activitat que segons deixa entendre el diari tindria el suport prohibit amb la norma en vigència. Segons el diari la llei prohibia “la concessió de subvencions i patrocinis a entitats catalanistes”, un redactat que probablement hauria caigut en la inconstitucionalitat i per això la norma en realitat prohibia “atorgar subvencions que tinguin per objecte la realització d’una activitat (…) que manifestament suposi un greuge o menyspreu cap a les senyes d’identitat del poble valencià”. Una acusació difícilment sostenible en contra d’un congrés de robòtica.

7. Referències descontextualitzades i interessades: Les cites a les organitzacions o persones relacionades amb el Congrés vénen acompanyades de comentaris interessats i negatius. Així, quan es fa referència a Acció Cultural del país Valencià s’esmenta que “la seva hipoteca anual la sufraga a través d’una subvenció pública la Generalitat de Catalunya”. També hauria pogut dir que va ser l’entitat que va aconseguir 650.000 signatures per aconseguir derogar l’estúpida llei que impedeix que una autonomia rebi la televisió de l’autonomia veïna o que a pesar de ser l’entitat cultural valenciana més important no ha rebut ni una sola subvenció de la Generalitat valenciana en dues dècades.

El nom de Vicent Marzà va seguit de la frase “qui abans d’accedir al càrrec va mostrar-se partidari de l’entelèquia dels Països Catalans i les tesis separatistes”, en lloc de recordar que ha estat el primer docent no universitari que ha arribat a conseller d’Ensenyament en tota la història autonòmica valenciana.

esteladaABC8. Una imatge neutra?: La fotografia que il·lustra un dels articles no té cap relació amb el Congrés ni les seves temàtiques. Les sigles que hi figuren són d’una organització col·laboradora, ni els fets il·lustrats han passat els mateixos dies ni és una fotografia del mateix edifici. Però ABC va decidir acompanyar la notícia amb una fotografia d’arxiu d’una estelada penjada per un sindicat estudiantil de la Universitat de València.

9. Silenciament del Congrés: Llegint els dos articles que ABC dedica a les jornades la sensació final és que es tracta d’un fosc contuberni polític sufragat amb diners públics. És impossible fer-se una idea de quins temes es debatran al congrés, quins convidats hi intervenen ni quina tecnologia es presenta més enllà de dos paràgrafs genèrics extrets del web del CCIA. En cap moment s’explica que s’hagin posat en contacte amb cap portaveu de l’organització.