Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Sport i Mundo Deportivo assumeixen un lèxic en el qual el Barça és l’atacant i no l’ofès que pot reforçar psicològicament la tesi que l’estelada és un símbol ofensiu o agressiu.

sport26-10-15“Bartomeu va carregar contra la UEFA”, es llegeix a la portada de l’Sport. En pàgines interiors la idea es repeteix: “El president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, ataca a la UEFA” i “Pega-li fort a la UEFA!” són els titulars escollits per informar de la decisió de la direcció del FC Barcelona d’abandonar la “via diplomàtica” i començar a recórrer les sancions per l’exhibició d’estelades, convençuts que defensen “el dret dels socis a la llibertat d’expressió”.

Encara que Mundo Deportivo és més equitatiu en portada –“Bartomeu planta cara a la UEFA”- a l’interior també dominen els titulars en els quals apareix el president blaugrana com agressiu: “Bartomeu, en guerra contra la UEFA” i “Tots amb Cruyff i contra la UEFA”. Un enfocament que també ha arribat a la premsa generalista, com per exemple El Periódico que inclou en portada un “Desafiament a la UEFA”.

mundodeportivo26-10-15Sigui intencionat o casual –els textos dels articles o altres peces com les columnes d’opinió o la cobertura del partit no segueixen aquesta línia- resulta evident que la defensa del dret a onejar estelades o recórrer unes sancions que es consideren injustes és difícil considerar-ho “anar contra la UEFA”, declarar-li “la guerra” o fins i tot “desafiar-la”. On queda el dret a una defensa efectiva si el recurs a una sanció es considera atacar la institució que la imposa? La defensa de l’estelada de Bartomeu tampoc pot considerar-se agressiva: “L’estelada no fomenta la violència, no està prohibida enlloc i representa el sentiment d’una bona part de barcelonistes i catalans”.

Aquests mateixos diaris no van publicar cap titular on es digués que “La UEFA ataca al Barça” quan la primera va multar l’equip ara fa una setmana per la presència d’estelades al Camp Nou.

el926-10-15Entre la premsa esportiva, L’esportiu va ser qui més va afinar la línia argumental en posar el focus en la llibertat d’expressió i el dret a exhibir estelades i considerar els recursos contra la sanció com “una fórmula per recórrer a la justícia ordinària contra la UEFA” i no com un “atac” a la institució internacional.