Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Quina responsabilitat tenen els mitjans a l’hora d’evitar l’estigmatització social de les persones amb malalties mentals? Què poden fer per reduir-ne la marginació i facilitar-ne la inserció? Hi ha camp per córrer a l’hora de millorar la cobertura de la salut mental?

A preguntes d’aquest tipus tractarà de respondre a partir d’ara l’observatori de mitjans i salut mental que impulsen Obertament –aliança catalana de lluita contra l’estigma- i Mèdia.cat i que es presentarà aquesta tarda al Museu Marítim de Barcelona.

Cal recordar que, en la representació mediàtica d’aquest tipus de trastorns, fins al 49% d’aparicions de la salut mental als diaris espanyols es troba vinculada a esdeveniments violents.

El nou observatori es dedicarà de monitorar de forma sistemàtica i continuada la cobertura de la salut mental a diferents mitjans –tant escrits com audiovisuals- per tal d’establir pautes sobre les mancances i fortaleses d’aquest tractament. Les dades que se n’extreguin seran una eina eficient a l’hora de definir estratègies i polítiques que permetin canviar l’enfocament mediàtic d’aquest sector per tal de reduir l’estigma social i millorar la percepció que en té el conjunt de la societat. I també implicar als professionals de la informació en aquest objectiu.

L’observatori es presentarà públicament avui a les set de la tarda amb una taula rodona al museu Marítim de Barcelona. A l’acte hi participaran David Garcia, activista d’Alerta Estigma. Matilde Gordero, coordinadora de l’Observatori, Albert Solé, cap de societat de l’Ara, Joan Vila, professor de la facultat de comunicació de la UAB i membre del Grup Barnils. La moderació serà a càrrec de la periodista Núria Jar. De l’explicació del projecte se n’encarregaran els presidents del Grup Barnils i Obertament, David Bassa i Xavier Trabado, respectivament.