Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La victòria més gran de la censura és que es cregui que no existeix. En les societats democràtiques occidentals la censura directa no és la norma i el control dels mitjans s’acostuma a fer via econòmica i la construcció de consensos ideològics. Però això no impedeix que continuïn existint les pressions, amenaces i atacs a periodistes i mitjans per tal d’evitar que publiquin informacions concretes o per desacreditar-les si ho fan. En els darrers anys, a més, una sèrie de factors -aparició de nous mitjans independents, precarització i pèrdua de prestigi dels periodistes, noves legislacions restrictives- han provocat que aquest tipus de pràctiques hagi anat en augment.

Moltes d’aquestes pressions són invisibles. Es produeixen en el clos tancat dels despatxos de les redaccions o via trucades telefòniques que no deixen cap rastre. Però n’hi ha d’altres que sí que queden documentades o que són denunciades pels qui les pateixen.

Amb aquest mapa pretenem contribuir a la seva difusió, així com fer-ne una catalogació que permeti copsar la magnitud del problema.

En aquest projecte anirem posant el mapa els diferents casos de pressions, agressions o atacs a les llibertats d’expressió, informació i  premsa que puguem documentar i contrastar. Siguin contra periodistes, mitjans o també blocaires, internautes o ciutadans en general. Encara que el projecte se centra específicament en el camp dels mitjans de comunicació i internet, també hem inclòs altres expressions com instal·lacions artístiques. Dins del mapa hi tenen cabuda des de la violència física i verbal, els menyspreus sexistes, les restriccions administratives, les sentències judicials, la legislació o la precarització professional.

Aquest és un projecte col·laboratiu. Des de Mèdia.cat hem fet un primer recull dels casos que documentar arreu dels Països Catalans durant el 2015, però esperem poder ampliar aquest mapa amb les denúncies i aportacions dels lectors, siguin professionals de la informació o no. Les denúncies de censura es poden enviar a media.cat@grupbarnils.cat

Aquest projecte ha estat possible gràcies al suport de la Fundació Catalunya.