Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La detenció del religiós espanyol Lucio Ángel Vallejo per, presumptament, filtrar documents secrets sobre l’economia vaticana ha estat una de les notícies destacades del dia. L’acció de Vallejo, a més, podria tenir un important vessant política, en respondre a un intent dels sectors més conservadors de la cúria per desprestigiar l’actual Papa Francesc. Per això, el fet que Vallejo formés part d’una associació estretament vinculada a l’Opus Dei i que arribés a Roma recomanat pel cardenal Antonio María Rouco Varela és una informació cabdal per contextualitzar els fets i entendre’ls.

Però no tots els mitjans ho han enfocat d’aquesta manera i alguns, de molt importants, han decidit amagar aquesta dada. Altres en canvi l’han destacat en els titulars. Els ordenem de menys a més:

1. EFE i Europa Press: Les dues principals agències de notícies espanyoles han obviat aquesta informació als seus teletips inicials. Després, una actualització motivada per una nota de premsa de l’Opus Dei desmarcant-se de Vallejo ha provocat que desmentissin –o més aviat matisessin- una informació que no havien ofert. A l’hora de publicar les seves notícies, la majoria de mitjans que han utilitzat aquesta font s’han limitat al primer teletip. Alguns, els menys, han fusionat els dos oferint la versió de l’Opus sense la dada que ha motivat el seu posicionament públic.

Alguns dels principals mitjans que han ofert aquesta notícia han estat Levante, Huffington Post, Onda Cero o Antena 3.

2. RTVE: El Telediari de la televisió pública espanyola emet una connexió amb el seu corresponsal a Roma però aquest no fa cap referència a l’Opus ni se li pregunta des de l’estudi.

3. ABC: Aquest és el principal diari amb corresponsal a Roma que, a pesar de l’extensió de la notícia i la importància que se li dóna no inclou ni una sola menció a la prelatura ultraconservadora.

4. Cadena SER i COPE: Dues de les principals ràdios d’àmbit estatal tampoc inclouen cap cita a l’Opus, a pesar dels perfils força extensos que publiquen sobre el detingut. En el cas de la Cadena SER, a més, és l’únic mitjà que recorda que Vallejo va ser directiu de la COPE, la seva competència directa. En canvi, la ràdio eclesial també “obvia” aquest detall.

5. El Confidencial i Voz Pópuli: Dos dels principals digitals de Madrid i que han estat dels primers mitjans a trencar alguns tabús mediàtics –com per exemple amb temes referents a la Casa Reial- prefereixen passar de puntetes sobre el tema. En el cas de El Confidencial, alguns lectors ho retreuen en l’apartat de comentaris.

6. La Razón: El diari de Planeta també inclou un extens article signat pel seu corresponsal a Roma i un titular força posicionat –“Greu traïció al Papa”- però la menció a l’Opus només apareix a l’onzè i últim paràgraf i en referència al comunicat de premsa oferint la versió de la institució.

7. El País, Las Provincias, El Mundo i Ara: Aquests quatre diaris expliquen –els tres primers des de Roma i el quart des de Barcelona-, la pertinença de Vallejo a l’Opus, però no ho inclouen en els elements de titulació. El País ho explica al segon paràgraf, Ara i El Mundo al tercer i Las Provincias al penúltim però també en un dels destacats.

8. La Vanguardia i El Punt Avui: No ho expliquen en el titular, però sí al primer paràgraf. Quasi no cal ni llegir la notícia per descobrir aquesta vinculació.

9. La Sexta i Telecinco: Els informatius d’aquestes dues cadenes mencionen l’Opus Dei al referir-se a Vallejo, encara que sense aportar més dades.

10. El Periódico, Público i El Diario.es: Aquests diaris informen del fet al titular, subtítols o, com a mínim, l’entradeta.

11. TV3 i 324.cat: El corresponsal de TV3 a Roma no només informa de la pertinença de Vallejo a l’Opus, sinó que a més analitza el rerefons polític que aquesta dada pot suposar. Paral·lelament, el 324.cat no fa cap menció a aquesta prelatura.

12. Cuatro: Els informatius de la cadena de Mediaset són els qui fan l’anàlisi més extensa i rigorosa dels fets i els qui incideixen més en les relacions polítiques i tensions entre l’Opus i el Papa.