Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La crònica del Ple del Parlament d’avui on s’aprovava la moció «per la desconnexió» que ofereix el web de RTVE fa un resum de cada intervenció a la tribuna. El discurs de la diputada de la CUP, Anna Gabriel ha estat resumit en cinc línies i inclou una única frase textual escrita entre cometes: «La llei espanyola ni la respectem ni l’acatem». Aquest argument ve reforçat des de la mateixa introducció de l’article on pot llegir-se que «La CUP li ha donat suport, ‘és un acte de sobirania, democràcia i llibertat’, i ha insistit a no reconèixer ‘la llei espanyola’.

El problema? Doncs que Anna Gabriel en cap moment ha dit aquesta frase. Segons pot comprovar-se al text del seu discurs, l’única llei que assegura que «no acaten ni respecten» és la LOMQE o ‘Llei Wert’. Gabriel sí que ha demanat una «ruptura amb la legalitat que ens nega la possibilitat de ser poble», però la notícia de TVE va un pas més enllà en posar en boca seva i coma cita textual un no acatament a tota la legislació –no només aquella que «ens nega la possibilitat de ser poble»- que reforça la idea que el desconeixement del Tribunal Constitucional espanyol és una porta oberta a «saltar-se la llei», al «caos» i al «cop d’Estat», tal com han anat avançant els darrers dies importants veus de la política i el periodisme espanyols.

Aquesta, a més, no ha estat l’única errada de la cobertura de TVE. Durant el seguiment que es feia del ple des del programa «La Mañana de La 1» s’han produït nombroses inexactituds i errades greus que poden ajudar a entendre la dificultat per explicar el que passa a Catalunya per part de la televisió pública espanyola.

lamananatveokEn la presentació d’una enquesta sobre intenció de vot de les eleccions vinents espanyoles de desembre s’elimina ICV de la llista de formacions, atribuint els seus resultats a EUiA. També es presenta Podem amb el logotip de Barcelona en Comú.

Quan explica l’avançament del dia, la presentadora Mariló Montero oblida que el Parlament també vota les esmenes del PP a la resolució de Junts pel Sí i la CUP, i un dels tertulians, el sociòleg Juan Michavila assegura que «ERC va superar CiU a les passades municipals».

Com és habitual als debats de RTVE, cap dels seus participants va alinear-se, no ja a favor de la independència, sinó tan sols acceptant la possibilitat d’una consulta. El ventall ideològic es trobava entre la periodista de COPE i 13TV, Carmen Tomás -qui va dividir els partits entre quins «es troben dins la legalitat» i els que no-, i el corresponsal de La Vanguardia a Madrid, José María Brunet, que va definir el procés com una «desconnexió entre una elit catalana i la resta de la societat».