Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

En plena moda d’hamburgueses hipsters i gourmet va l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i ens talla el rotllo anunciant que la carn vermella i processada és cancerígena. Vaja… I ara què fem? Us asseguro que molts hem llegit la notícia amb un nus a l’estómac, sobretot després d’haver sopat un bistec la nit anterior.

Dies abans de la declaració de l’OMS tothom citava el Daily Mail. El rotatiu britànic avançava la notícia i el seu eco sensacionalista ja planava pels mitjans de comunicació de tot el món. La notícia va inundar com un tsunami totes les redaccions, i alguns periodistes es van ofegar en l’onada mediàtica.

Un dels dubtes existencials que alguns no van acabar d’aclarir és: què és carn processada i què no ho és. Moltes cobertures deixaven anar el concepte i no explicaven què significava ni posaven exemples. Ens hem quedat amb el concepte i no hem concretat prou. Podem continuar menjant secallona? I bull? I llom? I sobrassada? Segurament aquestes preocupacions no torturen gaire els senyors de la OMS perquè molts d’ells deuen viure a països on l’embotit es redueix al bacon. Però aquí el panorama és un altre i alguns mitjans de comunicació han replicat la versió oficial sense treure el nas a la xarcuteria i preguntar-se què vol dir processat.

El titular era fàcil, però l’explicació de la notícia no tant. L’informe que va emetre l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer a l’OMS deia que la carn vermella era “probablement cancerígena per als humans” (grup 2A) i la carn processada, “cancerígena per als humans” (grup 1). Això vol dir que menjar-se un tall de bacon és el mateix que fumar-se un paquet de tabac?

Compte. Una salsitxa i una cigarreta comparteixen grup de risc, però això no vol dir que tinguin la mateixa capacitat destructiva sinó que ara els científics tenen prou evidència per etiquetar la carn processada com a factors de risc. Esteve Fernández, president de la Societat Espanyola d’Epidemiologia, explicava a l’agencia Sinc que un fumador de 10 cigarretes diàries té un 1.000% més de possibilitats de desenvolupar un càncer de pulmó, mentre un consumidor habitual de carn incrementa un 18% el risc a tenir càncer colorectal. A més, el tabac s’associa a 15 càncers diferents, mentre que la carn només a un.

Un dels científics catalans de més prestigi internacional, Joan Massagué, director del Sloan Kettering Institute de Nova York, es preguntava en una visita a Barcelona per què una titular així era notícia si els científics ja sabien que l’excés de carn processada podia tenir relació amb l’aparició d’un càncer. Els primers estudis en aquest sentit són de fa uns trenta anys!

Una notícia d’aquestes característiques té importants conseqüències sobre molts sectors de la població. Des dels consumidors als ramaders i la resta del sector càrnic. Però també té conseqüències per a la nostra professió, que un cop més informa a cop de titular.

Aprofitem el país on vivim per alimentar-nos a base de dieta mediterrània, que a banda d’ajudar-nos a prevenir el càncer també ens evitarà el disgust d’altres malalties, com les cardiovasculars. Si mentre esmorzen un bon entrepà de fuet llegeixen la premsa gaudiran de dos dels plaers d’aquesta vida.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.