Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Amb una llicència Creative Commons (CC BY-NC-SA 4.0) acaba de sortir, editat pel Centre for Investigative Journalism, el llibre Information Security for Journalists, escrit per Silkie Carlo i Arjen Kamphuis, i que aviat comptarà amb edicions en àrab, xinès, francès, alemany, portuguès, castellà i, possiblement, també, en català.

Aquest manual, segons escriu Gavin MacFadyen —director del Centre for Investigative Journalism— és una eina pràctica molt útil per als periodistes i especialment útil per als periodistes d’investigació. Per primera vegada, els periodistes ara som conscients que pràcticament cada comunicació electrònica que fem o rebem pot ser enregistrada, guardada i subjecta a anàlisi i inspecció. Com que aquesta vigilància es porta en secret, sense control, transparència o qualsevol possibilitat realista d’exigir responsabilitats, les nostres fonts, les nostres notícies i el nostre mateix treball professional resten sota amenaça.

Després que es coneguessin les revelacions de Snowden, sabem que hi ha maneres de protegir-se així com contra mesures. El manual ens presenta les formes més efectives de mantenir el nostre treball confidencial i fora de perill de l’espionatge. Explica com escriure de forma segura, com pensar en la seguretat i com rebre, guardar i enviar de forma segura aquesta informació que un govern o una corporació poderosa puguin voler que no coneguem, posseïm o compartim. Per protegir la nostra privacitat i la seguretat de les nostres fonts, Seguretat de la Informació per a Periodistes ens pot ajudar a fer que les nostres comunicacions siguin anònimes, indesxifrables i sense traça.

Tot i que el manual és en gran part sobre com utilitzar l’ordinador, no cal tenir coneixements d’informàtica per entendre’l i servir-se’n. Els autors i els experts que els han assessorat en aquest projecte treballen amb la tecnologia més avançada i s’asseguren que aquest manual sigui precís i pràctic.

Si el periodisme és, també, publicar el que altres no volen que sigui divulgat —i per als periodistes d’investigació sense dubte és així—, cal assumir que mentre es produeix el millor treball hi ha un adversari del qual hem de protegir el nostre reportatge, les nostres fonts i nosaltres mateixos.

Bona lectura i bones pràctiques!

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.