Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Els brutals atemptats de París han provocat una onada de commoció a escala global en la que el periodisme n’ha tingut un paper determinant. Cobertures extremadament empàtiques amb les víctimes, històries personals, petites heroïcitats enmig de la brutalitat. Escenes de sensacionalisme i vedetisme al marge, s’ha fet difícil no sentir-se proper als centenars de persones mortes o ferides i, en certa forma, sentir la tragèdia com a pròpia. N’hem vist les cares, els noms , les edats i les seves passions i aspiracions truncades. Aquesta vegada, el periodisme ha ensenyat la seva cara més humana.

Es podia arribar a pensar que aquesta onada de sensibilitat ajudaria a canviar la creixent anecdotització de les víctimes llunyanes, aquelles que no sentim com a pròpies i que necessiten morir a centenars per arribar a ser a penes una breu notícia. A Mèdia.cat s’ha analitzat diverses vegades aquesta desigualtat informativa (1, 2 i 3).

Però els mitjans d’avui no mostren, precisament, cap nova sensibilitat. Mentre Raqqa era bombardejada massivament, l’única informació que apareix és un lacònic i poc creïble teletip on s’informa de la mort de 33 milicians de l’ISIS i sense cap referència a possibles víctimes civils. Es calcula que almenys 400 civils han mort per culpa dels bombardeigs dels EUA i els seus aliats sobre Iraq i Síria.

Tampoc ha tingut gaire més transcendència l’atemptat en un mercat de Nigèria –presumiblement obra de la milícia islamista Boko Haram- en la que han mort un mínim de 32 persones i unes altres 80 han resultat ferides.

elmundo18-11-15abc18-11-15En canvi, el gruix de la informació s’ha centrat en la suspensió d’un partit de futbol a Hannover per una falsa alarma d’atemptat –que El Mundo, a la portada d’avui encara qualifica «d’atemptat frustrat». Si bé el més probable és que aquesta fos una amenaça «concreta i greu» –per mantenir l’expressió de Merkel- i el desplegament policial i posterior suspensió del partit estiguin més que justificades, costa entendre que aquest fet –o el cant de La Marsellesa a l’estadi de Wembley durant el partit entre les seleccions d’Anglaterra i França- centrin tota la tensió informativa, relegant a un discret pla secundari les víctimes no europees d’aquest conflicte.

Per a l’ABC –per posar l’exemple segurament més extrem, almenys en la premsa impresa- la notícia del dia és que «La por paralitza l’esport rei».