Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ahir tres persones emmascarades van presentar-se davant del centenar de pacífics manifestants davant una comissaria de policia a la ciutat de Minneapolis (al centre dels EUA) i van disparar amb les seves armes de foc. Van ferir cinc persones abans de fugir corrents.

Hores després la policia detenia dos sospitosos, militants supremacistes blancs, d’haver atacat la protesta organitzada pel grup de drets humans ‘Black Lives Matter’, que denuncia els abusos policials als barris de majoria negra. Els presumptes autors de l’atac s’havien gravat en vídeo anunciant l’atemptat. ‘Black Lives Matter’ ja havia rebut nombroses amenaces i intents d’intimidació per tal que renunciés a les protestes que convoca diàriament davant aquesta comissaria de la ciutat des de fa una setmana, quan el jove negre Jamar Clark va ser mort pels trets d’un agent de policia quan, segons denuncien, ja es trobava emmanillat.

Aquests fets tenen tots els elements necessaris per ser catalogats com un «atemptat terrorista», un tema que actualment ocupa un espai privilegiat en l’actualitat informativa. A més, han passat als Estats Units, un país privilegiat en el rànquing de la cobertura mediàtica de les víctimes.

Però tot i això és pràcticament impossible informar-se dels fets a l’estat espanyol i només –fins on ha pogut trobar Mèdia.cat- La Directa ha publicat un article específic. En algun cas, la notícia sobre la imputació d’un policia de Chicago per matar a trets un jove negre –que sí que ha arribat als mitjans, probablement gràcies a l’espectacular vídeo que l’acompanya- inclou alguna referència a l’atemptat de Minneapolis al final del text.

És impossible saber perquè aquest atemptat no ha tingut cap tipus de cobertura. El fet que no hi hagi víctimes mortals pot explicar part d’aquest desinterès. Una altra explicació podria ser la mateixa cobertura que n’estan fent els mitjans estatunidencs, que sovint criminalitzen ‘Black Lives Matter’ –com denuncia l’observatori de mitjans Media Matters– i que tampoc allà s’hagi enfocat com un cas de «terrorisme», menystenint i reduint-ne la importància informativa.

Però aquest tipus de cobertura és essencial a l’hora de generar una sensació de perill o una altra. Enmig de l’onada d’alarma pel risc a atemptats islamistes, un informe de l’Institut per a l’Economia i la Pau alerta que la majoria de víctimes de la violència política a països occidentals -Europa, EUA, Canadà i Austràlia- durant el 2014 venia de militants o grups d’extrema dreta o similars.