Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La setmana passada la mort d’un miner de 26 anys a Balsareny aconseguí arribar al Telenotícies de TV3. La peça és impecable: s’identifica clarament el lloc i el nom de l’empresa –Iberpotash-, la situació de subcontractació en la qual es trobava la víctima, s’expliquen les possibles causes, l’aturada dels treballadors fins que no s’investiguin aquestes i es prenen declaracions d’un responsable de l’administració qui avisa que cal revisar les mesures de seguretat. Potser manca la presència d’algun portaveu dels mateixos treballadors.

Però aquest cas és tota una excepció. Les morts a la feina rarament arriben als mitjans nacionals. Amb prou feines ho fan als locals i sovint com a breus i sense contextualitzar la situació general. L’explicació del panorama global dels perills de treballar, ara per ara, és anecdòtica als mitjans, si bé hi ha excepcions, com aquesta a Levante.

I no perquè la situació no sigui greu. Els primers sis mesos de 2015 van morir 68 persones en accidents laborals als Països Catalans. Al conjunt de l’Estat espanyol, l’accidentalitat ha augmentat un 5,5% durant el mateix període. I el 2014 ja havia crescut un altre 5,11% respecte al 2013. Un ritme que duplica la creació d’ocupació. I a més ho fa en els sectors més castigats per la precarietat, les dones i els immigrants. Els accidents greus creixen més que els lleus –alguns experts apunten que, precisament per la precarietat laboral, alguns dels lleus podrien deixar de comptabilitzar-se- i això que el sector més mortal de tots, la construcció, continua en hibernació. Des de CCOO PV s’alerta que quan aquesta comenci a recuperar-se la mortalitat pot disparar-se de forma «exponencial».

Per posar les xifres en algun context –no per comparar ni fer un rànquing de situacions dramàtiques- el 2015, i fins al mes de novembre, van ser assassinades 36 dones als Països Catalans. La feina de conscienciació i mobilització dels moviments socials, l’acadèmia i periodistes sensibles han aconseguit posar el tema dins l’agenda mediàtica després d’anys de menyspreu i silenci. Els accidents laborals –la gran majoria dels quals evitables amb una aplicació correcta de l’actual legislació de prevenció- continuen pendents.