Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

1. INTRODUCCIÓ

En els darrers mesos, la presència del partit polític Ciutadans – Partido de la Ciudadanía als mitjans de comunicació estatals ha augmentat considerablement. El punt d’inflexió de l’increment de les aparicions mediàtiques del partit d’Albert Rivera no té una data concreta, però es podria situar al voltant de l’estiu de l’any passat, quan, un mes després de la sorprenent irrupció de Podemos a les eleccions europees, el president del Banco de Sabadell, Josep Oliu, va proposar crear “una espècie de Podemos de dretes” perquè, segons ell, “ni PP, ni PSOE representen ja els interessos empresarials”. A partir d’aleshores, els candidats d’aquest partit fundat fa prop de 10 anys no han parat de trepitjar platós de televisió, emissores de ràdio i redaccions de la premsa digital i tradicional. De tertúlia en tertúlia i entrevista a entrevista, aquesta accentuació presencial de Ciutadans als mèdia ha coincidit amb un increment de la intenció de vot al partit taronja a les enquestes realitzades entre els futurs votants al Congrés espanyol per a les properes eleccions espanyoles, que tindran lloc el 20 de desembre.

L’amplificació d’aparicions de Ciutadans en els mitjans de comunicació no ha passat desapercebuda a internet i la xarxa s’ha encarregat d’assenyalar aquest fenomen. Avui es pot trobar una campanya a Change.org titulada “Un día sin Rivera en TV”, on, amb gairebé 6.000 signatures, s’argumenta que “día tras día las cadenas de TV privadas pertenecientes a Atresmedia y Mediaset llevan como invitado estrella a sus principales programas al candidato a la presidencia del gobierno Albert Rivera, de Ciudadanos. Sabemos que ambos medios tienen especial interés en hacerle la campaña a este partido político pero necesitamos un respiro. Mediante esta petición solicitamos UN DÍA SIN RIVERA EN LA TV. Por favor, si tú también necesitas un descanso de Rivera, vota.”

També a la xarxa es poden trobar diversos vídeos sobre la presència de Ciutadans als mitjans de comunicació, però el més conegut és aquest, on es compara l’actitud del presentador d'”El Hormiguero”, Pablo Motos, quan entrevista a Albert Rivera, de Ciutadans, amb quan ho fa a Pablo Iglesias, de Podemos. Amb l’etiqueta de tuiter #RiveraEH, les crítiques al «massatge» de Motos a Rivera van ser nombroses.

Fins i tot al programa de sàtira política de TV3, “Polònia”, el dia 26 de novembre es va emetre un gag on la diputada al Parlament de Catalunya per Ciutadans, Inés Arrimadas, trucava esverada als hospitals demanant per si l’Albert Rivera havia estat ingressat perquè no el veia a cap canal de televisió. El dia 10 de desembre, en un altre esquetx del “Polònia”, un ciutadà rebia una oferta d’una TV de pagament on s’assegurava que incorporava canals sense la presència del president de Ciutadans a la pantalla.

Amb totes aquestes dades sobre la taula, Mèdia.cat ha decidit fer una anàlisi de la presència d’aquest partit polític als mitjans de comunicació, tant a nivell quantitatiu –quants cops hi apareixen i amb quina freqüència- com a nivell qualitatiu –amb quina actitud es fa l’entrevista? Sobre quins temes pregunten els periodistes que els entrevisten? En destaquen uns i n’amaguen uns altres?

2. METODOLOGIA I OBJECTIUS

Per a realitzar aquesta anàlisi, s’han triat 7 setmanes senceres que no formessin part de cap campanya electoral: des del 28 de setembre, dia següent de les eleccions catalanes, fins al dia 15 de novembre, quan encara faltaven 18 dies per a l’inici de la campanya electoral de les eleccions espanyoles. S’han triat aquestes 7 setmanes ja que s’ha considerat que l’activitat habitual dels partits polítics durant una campanya queda alterada i les dades podrien considerar-se esbiaixades.

En aquest apartat es llisten les aparicions dels representants de Ciutadans que hagin tingut lloc a les tertúlies i les entrevistes a mitjans de comunicació d’àmbit estatal i d’àmbit català. D’aquesta manera podrem saber l’impacte mediàtic que té la presència dels dirigents d’aquesta formació política sobre els habitants de Catalunya.

Queden descartades les peces d’opinió, les notícies dels informatius, les rodes de premsa i les intervencions en actes públics convocats pel propi partit o per altri, encara que hagin estat recollits pels mitjans de comunicació analitzats.

Tampoc no es tenen en compte les aparicions als mitjans de comunicació d’àmbit local i, per tant, no s’incorporen en aquest estudi les entrevistes fetes a la televisió local de Barcelona, BTV, amb Inés Arrimadas i Carina Mejías, els dies 6 de novembre i 8 d’octubre, respectivament.

Pel que fa a la premsa escrita, ja sigui en paper o digital, tampoc no s’analitzaran, ni es comptabilitzaran les entrevistes publicades a revistes adjuntes o als suplements de la premsa escrita analitzada, com, per exemple, serien les entrevistes a Albert Rivera, Francesc de Carreras o Félix de Azúa que ha fet la revista Jot Down, vinculada a El País.

3. ANÀLISI QUANTITATIU

Presència dia per dia: del 28 de setembre al 15 de novembre

Dilluns, 28 de setembre

8:30h: José M. Espejo-Saavedra, Secretari de Coordinació dels Grups Institucionals de Ciutadans i Vicepresident segon del Parlament de Catalunya. Entrevista a “El matí de Catalunya Ràdio”, de Catalunya Ràdio.

8:30h: Carlos Carrizosa, Secretari de Coordinació dels Comitès Territorials Autonòmics de Ciutadans i Diputat al Parlament de Catalunya. Entrevista a “Primera Hor”a, de Gestiona Radio.

8:55h: Albert Rivera, President de Ciutadans. Entrevista via connexió en directe a “El programa de Ana Rosa”, de Telecinco.

9:20h: Albert Rivera. Entrevista via connexió en directe a “Espejo Público”, d’Antena 3 Televisión.

9:45h: Albert Rivera. Entrevista via connexió en directe a “Los Desayunos”, de Televisión Española.

12:40h: Albert Rivera. Entrevista via connexió en directe a “Las Mañanas de Cuatro”, de Cuatro.

12:45h: Inés Arrimadas, Secretària de Formació de Ciutadans i Diputada al Parlament de Catalunya. Entrevista a “Al Rojo Vivo”, de La Sexta.

21:00h: José Manuel Villegas, Vicesecretari General y del Gabinet de Presidència de Ciutadans. Participació com a tertulià a “Hora 25”, de la Cadena Ser.

22:00h: Inés Arrimadas. Entrevista a “La Linterna”, de la COPE.

23:00h: Inés Arrimadas. Entrevista al Canal 24 Horas, de RTVE.

Dimarts, 29 de setembre

Inés Arrimadas. Entrevista al diari ABC.

9:00h: Albert Rivera. Entrevista a “Las Mañanas”, de RNE.

9:15h: Carlos Carrizosa. Entrevista a “Fórmula Estel”, de Ràdio Estel.

9:20h: Inés Arrimadas. Entrevista a “El Matí a Ràdio 4”, de RNE4.

Dimecres, 30 de setembre

Inés Arrimadas. Entrevista al diari El Mundo.

12:45h: Inés Arrimadas. Entrevista a “Las Mañanas de Cuatro”, de Cuatro.

15:00h: Carlos Carrizosa. Entrevista i participació a la tertúlia a “L’Oracle”, de Catalunya Ràdio.

23:00h: Inés Arrimadas. Entrevista a “El Cascabel”, de 13 TV.

Dijous 1 d’octubre

Inés Arrimadas. Entrevista al diari El País.

9:00h: Albert Rivera. Entrevista a “Los Desayunos”, de TVE.

9:00h: Inés Arrimadas. Entrevista a “Espejo Público”, d’Antena 3.

22:00h: Luis Salvador, portaveu de Ciutadans a l’Ajuntament de Sevilla. Participació en el debat d'”El Cascabel”, de 13 TV.

23:00h: Inés Arrimadas. Entrevista al programa “.CAT”, de TV3.

0:20h: Carina Mejías, responsable de Política Municipal del partit i presidenta del Grup Municipal de Ciutadans a l’Ajuntament de Barcelona. Participació en el programa “El Debat de la 1”, de TVE Catalunya.

Divendres 2 d’octubre

Albert Rivera. Entrevista al diari digital El Huffington Post.

8:30h: Inés Arrimadas. Entrevista a “El Matí de Catalunya Ràdio”, de Catalunya Ràdio.

21:30h: Es parla del partit i dels seus líders en el reportatge sobre el 27S, emès al programa “La Sexta Columna”, de La Sexta.

Dissabte, 3 d’octubre

8:15h: Inés Arrimadas. Entrevista a “Fin de Semana”, de la COPE.

21:30h: Fernando de Páramo, secretari de Comunicació de Ciutadans. Participació a la tertúlia de “La Sexta Noche”, de La Sexta.

23:15h: Inés Arrimadas. Entrevista a “La Sexta Noche”, de La Sexta.

Diumenge, 4 d’octubre

21:55h: Albert Rivera. Entrevista al programa “30 minuts”, de TV3.

Dilluns, 5 d’octubre

Albert Rivera. Entrevista al diari El País.

9:00h: Inés Arrimadas. Entrevista a “La Mañana”, de la COPE.

Dimarts 6 d’octubre

9:00h: Inés Arrimadas. Entrevista a “Las Mañanas”, de RNE.

22:00h: Luis Salvador. Participació a la tertúlia d'”El Cascabel”, de 13 TV.

Dimecres, 7 d’octubre

8:30h: Albert Rivera. Entrevista a “Els Matins”, de TV3.

9:00h: Begoña Villacís, responsable de Relacions Institucionals de Ciutadans i portaveu del partit a l’Ajuntament de Madrid. Entrevista a “Es la Mañana de Federico”, d’esRadio.

13:40h: Albert Rivera. Entrevista a “Las Mañanas de Cuatro”, de Cuatro.

23:58h: Juan Carlos Girauta, secretari d’Institucions Públiques de Ciutadans i diputat al Parlament Europeu. Participació a “El Debate de la 1”, de TVE.

Dijous, 8 d’octubre

12:30h: Fernando de Páramo. Participació a la tertúlia d'”Al Rojo Vivo”, de La Sexta.

21:45h: Inés Arrimadas. Entrevista a “8 al dia”, de 8TV.

Divendres, 9 d’octubre

13:00h: Inés Arrimadas. Entrevista a “Al Rojo Vivo”, de La Sexta.

Dissabte, 10 d’octubre

10:00h: Inés Arrimadas. Participació en el debat de “Te doy mi palabra”, d’Onda Cero.

20:30h: José Maria Espejo-Saavedra. Participació en el debat d’”Aquí parlem”, de TVE Cataluña.

21:20h: Carlos Carrizosa. Participació en el debat de “La Sexta Noche”, de La Sexta.

Diumenge, 11 d’octubre

19:30h: José María Espejo-Saavedra. Participació en el debat d’”Aquí Parlem”, de TVE Cataluña.

Dilluns, 12 d’octubre

Albert Rivera. Entrevista al diari La Razón.

13:20h: Albert Rivera. Entrevista via connexió en directe a “Las Mañanas de Cuatro”, de Cuatro.

20:15h: Albert Rivera. Entrevista a “En casa de Herrero”, d’esRadio.

Dimarts, 13 d’octubre

8:40h: Albert Rivera. Entrevista a “Más de Uno”, d’Onda Cero.

9:00h: Albert Rivera. Entrevista a “Espejo Público”, d’Antena 3.

10:30h: Matías Alonso, secretari general de Ciutadans. Participació a la tertúlia de “Primera Hora”, de Gestiona Radio.

10:30h: José Manuel Villegas. Entrevista a “La cita con José Luís Benjamin”, de Libertad FM.

12:30h: Inés Arrimadas. Entrevista a “Las Mañanas de Cuatro”, de Cuatro.

12:45h: Albert Rivera. Entrevista a “Al Rojo Vivo”, de La Sexta.

22:00h: Inés Arrimadas. Entrevista a “El Intermedio”, de La Sexta.

22:15h: Matías Alonso. Participació a la tertúlia de “Mundo Noticias”, de Radio Internacional.

Dimecres, 14 d’octubre

9:00h: Inés Arrimadas. Entrevista a “El programa de Ana Rosa”, de Telecinco.

19:25h: Sonia Sierra, regidora de l’Ajuntament de Barcelona i diputada del Parlament de Catalunya per Ciutadans. Participació a la tertúlia d’”El mirador de l’actualitat”, de Ràdio Estel.

21:00h: Inés Arrimadas. Entrevista a “La Brúixola”, d’Onda Cero Catalunya.

Dijous, 15 d’octubre

22:00h: Luis Salvador. Participació a la tertúlia “El Cascabel”, de 13 TV.

Divendres, 16 d’octubre

9:05h: Albert Rivera. Entrevista a “Herrera en Cope”, de la COPE.

9:30h: Carlos Carrizosa. Entrevista a “El Matí a Ràdio 4”, de RNE4.

12:30h: Inés Arrimadas. Entrevista a “Al Rojo Vivo”, de La Sexta.

Dissabte, 17 d’octubre

21:30h: Juan Carlos Girauta. Participació a la tertúlia de “La Sexta Noche”, de La Sexta.

Diumenge 18 d’octubre

Inés Arrimadas. Entrevista al diari Ara.

21:30h: Luis Salvador. Participació al programa “La Marimorena”, de 13 TV.

21:30h: Albert Rivera. Cara a cara amb Pablo Iglesias a “Salvados”, de La Sexta.

22:30h: Fernando de Páramo. Participació al debat d'”El Objetivo”, de La Sexta.

Dilluns, 19 d’octubre

13:30h: Juan Carlos Girauta. Entrevista via connexió en directe a “Al Rojo Vivo”, de La Sexta.

Dimarts, 20 d’octubre

9:15h: Albert Rivera. Entrevista a “El Món a RAC1”, de RAC1.

13:25h: Albert Rivera. Entrevista via connexió en directe a “Las Mañanas de Cuatro”, de Cuatro.

22:00h: Luis Salvador. Participació en el debat d'”El Cascabel”, de 13 TV.

22:00h: Ignacio Aguado, responsable d’Energia del partit i portaveu de Ciutadans a l’Assemblea de Madrid. Entrevista a “El Cascabel”, de 13 TV.

22:15h: Matías Alonso. Participació a la tertúlia de “Mundo Noticias”, de Radio Internacional.

Dimecres, 21 d’octubre

8:00h: Xavier Pericay, responsable d’Educació de Ciutadans i Portaveu al Parlament de les Illes Balears. Entrevista a “Hoy por Hoy”, de la SER.

9:00h: Inés Arrimadas. Entrevista a “Más de Uno”, d’Onda Cero.

00:00h: Toni Roldán, número 2 per Barcelona a les llistes de Ciutadans a les eleccions al Congrés dels Diputats espanyol. Participació a “El Debate de la 1”, de TVE.

Dijous, 22 d’octubre

9:15h: Luis Garicano, responsable d’Economia, Industria i Coneixement, i coordinador del Programa Econòmic i Social de Ciutadans. Entrevista a “Los Desayunos”, de TVE.

12:15h: Inés Arrimadas. Entrevista a “Más Claro el Agua”, de 13TV.

13:45h: Luis Garicano. Entrevista via connexió en directe a “Las Mañanas de Cuatro”, de Cuatro.

17:00h: Inés Arrimadas. Entrevista a “Es la tarde de Dieter”, d’esRadio.

21:45h: Inés Arrimadas. Entrevista a “Més 324”, del canal 3/24.

Divendres, 23 d’octubre

13:00h: Inés Arrimadas. Entrevista a “Al Rojo Vivo”, de La Sexta.

Dissabte, 24 d’octubre

Inés Arrimadas. El diari La Vanguardia reprodueix una entrevista feta per l’agència EFE.

13:00h: José María Espejo-Saavedra. Participació a la tertúlia de “Converses”, de Cope Cataluña.

21:30h: Luis Salvador. Participació al programa “La Marimorena”, de 13 TV.

21:30h: Fernando de Páramo. Participació a la tertúlia de “La Sexta Noche”, de La Sexta.

Diumenge, 25 d’octubre

8:15h: Carlos Carrizosa. Entrevista a “La mañana del fin de semana”, de la COPE.

Dilluns, 26 d’octubre

Albert Rivera. Entrevista al diari La Razón.

8:30h: David Mejía, diputat de Ciutadans al Parlament de Catalunya. Participació a la tertúlia d'”El Matí de Catalunya Ràdio”, de Catalunya Ràdio.

9:00h: Luis Garicano. Entrevista a “Espejo Público”, d’Antena 3.

19:00h: Inés Arrimadas. Entrevista a “El Balcó”, de SER Catalunya.

21:00h: Ignacio Aguado. Participació a la tertúlia d’”Hora 25″, de la SER.

22:30: Begoña Villacís. Entrevista a “El Cascabel”, de 13 TV.

23:00h: Carlos Carrizosa. Participació a la tertúlia del “Més 324”, del canal 3/24.

23:00: Inés Arrimadas. Entrevista a “La Linterna”, de la COPE.

Dimarts, 27 d’octubre

10:30h: Inés Arrimadas. Entrevista a “Els Matins” de TV3.

21:00h: José María Espejo-Saavedra. Entrevista a “La Brúixola”, d’Onda Cero Cataluña.

22:00h: Luis Salvador. Entrevista a “El Cascabel”, de 13 TV.

22:15h: Matías Alonso. Participació a la tertúlia de “Mundo Noticias”, de Radio Internacional.

22:25h: Inés Arrimadas. Entrevista a “La Brújula”, d’Onda Cero.

23:00h: Albert Rivera. Entrevista a “Hora 25” de la SER.

Dimecres, 28 d’octubre

9:00h: Inés Arrimadas. Entrevista a “El programa de Ana Rosa”, de Telecinco.

9:30h: Albert Rivera. Entrevista a “Espejo Público”, d’Antena 3.

12:25h: Albert Rivera. Entrevista via connexió en directe a “Las mañanas de Cuatro”, de Cuatro.

13:10h: Albert Rivera. Entrevista via connexió en directe a “Al Rojo Vivo”, de La Sexta.

20:30h: Matías Alonso. Entrevista a “Informativo 24 horas” de Radio 5 i Radio 1, simultàniament.

Dijous, 29 d’octubre

13:00h: Inés Arrimadas. Entrevista a “Las Mañanas de Cuatro”, de Cuatro.

19:00h: Antonio Espinosa, secretari d’Acció Política, Estudis i Programes de Ciutadans. Participació al debat de Público TV.

23:00h: Carlos Carrizosa. Participació a la tertúlia del “.CAT”, de TV3.

Divendres, 30 d’octubre

9:00h: Carlos Carrizosa. Entrevista a “Mundo Noticias”, de Radio Internacional.

10:35h: Albert Rivera. Entrevista a “El programa de Ana Rosa”, de TeleCinco.

Dissabte, 31 d’octubre

21:30h: Begoña Villacís. Participació en el debat de “La Sexta Noche”, de La Sexta.

Diumenge, 1 de novembre

No s’han detectat aparicions de membres de Ciutadans als mitjans de comunicació d’àmbit espanyol o català.

Dilluns, 2 de novembre

19:00h: Juan Marín, Responsable de Comerç, Turisme i Esport de Ciutadans i Portaveu al Parlament d’Andalusia.

Entrevista a Aquí en la onda, d’Onda Cero.

21:00h: Inés Arrimadas.

Entrevista a No ho sé, de RAC1.

22:00h: Luis Salvador.

Entrevista a El Cascabel, de 13 TV

0:15h: Albert Rivera.

Entrevista a Al Rincón, d’Antena 3.

Dimarts, 3 de novembre

8:30h: Inés Arrimadas.

Entrevista a Els Matins, de TV3.

12:10h: Begoña Villacís.

Entrevista a Más Claro Agua, de 13 TV.

13:10h: Juan Marín.

Entrevista a RNE.

13:45h: Albert Rivera.

Entrevista via connexió en directe a Al Rojo Vivo, de La Sexta.

20:30h: Fernando de Páramo.

Entrevista a En casa de Herrero, de esRadio.

22:00h: Carlos Carrizosa.

Participació en el debat de La noche en 24h, del Canal 24h.

23:00h: Inés Arrimadas.

Entrevista a Hora 25, de la SER.

Dimecres, 4 de novembre

13:00h: Inés Arrimadas.

Entrevista a Las Mañanas de Cuatro, de Cuatro.

13:15h: Inés Arrimadas.

Entrevista a Al Rojo Vivo, de La Sexta.

20:30h: Luis Garicano.

Entrevista a Informativo 24 horas, de RNE.

Dijous, 5 de novembre

Albert Rivera.

Entrevista al diari EL PAÍS.

8:35h: Inés Arrimadas.

Entrevista a Las Mañanas, de RNE.

12:45h: Begoña Villacís, entrevista via connexió en directe a Las Mañanas de Cuatro, de Cuatro.

15:00h: Inés Arrimadas.

Entrevista a L’Oracle, de Catalunya Radio.

20:30h: Inés Arrimadas.

Entrevista a 8 al dia, de 8TV

0:00h: Albert Rivera.

Entrevista i participació a la tertúlia de El Partido de las 12, de la COPE.

Divendres, 6 de novembre

8:50h: Albert Rivera

Entrevista a El Programa de Ana Rosa, de Telecinco.

11:15h: Inés Arrimadas.

Entrevista a La Mañana, de TVE.

23:15h: Inés Arrimadas.

Entrevista a 24 horas, de RNE.

Dissabte, 7 de novembre

21:30h: Albert Rivera.

Entrevista a La Sexta Noche, de La Sexta.

22:00h: Fernando de Páramo.

Participació a la tertúlia de La Sexta Noche, de La Sexta.

22:30h: Carlos Carrizosa.

Entrevista a La Marimorena, de 13 TV.

Diumenge, 8 de novembre

No s’han detectat aparicions de membres de Ciutadans als mitjans de comunicació d’àmbit espanyol o català.

Dilluns, 9 de novembre

8:25h: Carlos Carrizosa.

Entrevista a Primera Hora, de Gestiona Radio.

9:00h: Albert Rivera.

Entrevista a Hoy por Hoy, de la SER.

9:15h: Inés Arrimadas.

Entrevista a Los Desayunos, de TVE.

13:00h: Inés Arrimadas.

Entrevista a Las Mañanas de Cuatro, de Cuatro.

14:40h: Inés Arrimadas.

Entrevista a Informativos Cope, de la COPE.

16:00h: Carlos Carrizosa.

Entrevista a En casa de Herrero, de esRadio.

19:15h: Begoña Villacís.

Entrevista a La Ventana, de la SER.

21:00h: Inés Arrimadas.

Entrevista al TN Vespre, de TV3.

21:00h: Fernando de Páramo.

Aparició a la tertúlia d’Hora 25, de la SER.

22:00h: Luis Salvador.

Participació a la tertúlia de El Cascabel, de 13 TV.

22:15h: Inés Arrimadas.

Entrevista a Hora 25, de la SER.

22:30h: Inés Arrimadas.

Entrevista a El Cascabel, de 13TV.

Dimarts, 10 de novembre

Luis Garicano.

Entrevista al diari El Periódico de Catalunya.

9:10h: Inés Arrimadas.

Entrevista a El programa de Ana Rosa, de Telecinco.

9:30h: Inés Arrimadas.

Entrevista a Espejo Público, d’Antena 3.

22:00h: Sonia Sierra.

Participació a la tertúlia de La Klau, de PúblicoTV.

22:30h: Carlos Carrizosa

Entrevista al Canal 24 horas, de TVE.

Dimecres, 11 de novembre

8:30h: David Mejía.

Participació a la tertúlia de El Matí de Catalunya Radio, de Catalunya Ràdio.

9:35h: Albert Rivera.

Entrevista a Las Mañanas, de RNE.

12:20h: Fernando de Páramo.

Participació al debat d’Al Rojo Vivo, de La Sexta.

Dijous, 12 de novembre

Inés Arrimadas.

Entrevista al diari digital Crític.

9:00h: Inés Arrimadas.

Entrevista a Espejo Público, d’Antena 3.

9:25h: Carlos Carrizosa.

Entrevista a El Matí a Ràdio 4, de RNE4.

16:30h: Begoña Villacís.

Participació al programa Es la Tarde de Dieter, d’esRadio.

0:20h: Inés Arrimadas.

Entrevista en el programa El Debat de la 1, de TVE Catalunya.

Divendres, 13 de novembre

9:15h: Inés Arrimadas.

Entrevista a Es la mañana de Federico, d’esRadio.

12:30h: Inés Arrimadas.

Entrevista a Las Mañanas de Cuatro, de Cuatro.

Dissabte, 14 de novembre

11:30h: Albert Rivera.

Entrevista via telefònica al programa Especial atentados París, de Telecinco.

12:40h: Albert Rivera.

Connexió en directe amb Espejo Público, d’Antena 3.

12:55h: Albert Rivera.

Entrevista via connexió a l’Especial Informativo, de La Sexta

13:40h: Albert Rivera.

Entrevista via connexió en directe amb l’Especial Informativo, de Cuatro.

17:15h: Inés Arrimadas.

Entrevista via connexió en directe amb el Programa especial atentados París, de Telecinco.

23:00h: Ines Arrimadas.

Entrevista via connexió en directe amb Un tiempo Nuevo, de Cuatro.

23:30h: Ines Arrimadas.

Entrevista via connexió en directe amb La Marimorena, de 13 TV.

23:45h: Inés Arrimadas.

Entrevista via connexió en directe amb La Sexta Noche, de La Sexta.

Diumenge, 15 de novembre

Albert Rivera.

Entrevista al diari El Mundo.

23:00h: Francisco de la Torre, número 2 per Madrid a les llistes de Ciutadans a les eleccions al Congrés dels Diputats espanyol.

Entrevista a La Marimorena, de 13TV.

2.2. CONCLUSIONS DE L’ANÀLISI QUANTITATIU

Aquest estudi ha permès confirmar que la percepció conforme el partit polític Ciutadans – Partido de la Ciudadanía té una elevada presència en els mitjans de comunicació, és certa. A més, les dades són més impactants si es té en compte que es tracta d’un partit que no té representació parlamentària al Congrés dels Diputats espanyol.

El període d’estudi comprès entre el 28 de setembre i el 15 de novembre inclou un total de 49 dies. S’han comptat 176 aparicions en mitjans, de les quals, 15 en premsa, 62 en ràdio i 99 en televisió. Es tracta d’un promig de gairebé 4 aparicions al dia de membres de Ciutadans als mitjans de comunicació d’àmbit espanyol o català. La xifra exacta és 3,60 aparicions.

Del període estudiat, només hi ha dos dies en què no han fet presència en els mitjans: el dia de Tot Sants, l’1 de novembre, i el diumenge següent, el 8 de novembre. En canvi, hi ha diversos dies en els quals hi són presents amb una freqüència que oscil·la entre les 8 i les 10 aparicions diàries, fins a arribar al seu rècord de presència en una jornada: el 9 de novembre es mostren fins a 12 vegades en els mitjans de comunicació en un sol dia.

Per format comunicatiu, en televisió destaca la cobertura de La Sexta, amb un total de 24 aparicions, seguida de 13TV, amb 18. A La Sexta hi surten amb una freqüència promig d’una vegada cada dos dies i les dades demostren que hi ha setmanes en què intervenen en aquesta la TV de Mediaset fins a 4 ocasions. El període més llarg en què no hi ha cap aparició és de 4 dies.

En ràdio, RNE és l’emissora en què els dirigents de Ciutadans tenen més aparicions, amb 11 en total. La segueixen la SER, amb 10 intervencions, i la COPE, amb 9. En premsa escrita –ja sigui en paper o digital-, el diari que dóna més protagonisme a Ciutadans és EL PAÍS, amb 3 entrevistes.

Per programes, l’espai en el qual intervenen més els representants de Ciutadans és Las Mañanas de Cuatro, amb 13 aparicions en els 49 dies de l’estudi, la qual cosa representa una entrevista cada 3,7 dies. En segona posició es troben El Cascabel, de 13TV i Al Rojo Vivo, de La Sexta, amb 11 presències de Ciutadans en aquests 49 dies.

Hi ha ocasions en què en un mateix programa es repeteix una entrevista a un mateix personatge amb pocs dies de diferència, com és el cas d’Espejo Público, d’Antena 3, on s’entrevista a Inés Arrimadas el dia 10 de novembre i se la torna a entrevistar el dia 12 de novembre. També es pot destacar que a Las Mañanas de Cuatro un dia entrevisten a l’Albert Rivera i al dia següent la Inés Arrimadas. Això ho fan els dies 12-13 i 28-29 d’octubre. O que en un mateix programa, La Sexta Noche, facin coincidir dos membres de l’executiva de Ciutadans alhora. Com el dia 3 d’octubre, quan tenien de tertulià a Fernando de Páramo, Secretari de Comunicació de Ciutadans, i van entrevistar a Inés Arrimadas. O el dia 7 de novembre, quan tenint el mateix Fernando de Páramo, van entrevistar el president de la formació taronja, Albert Rivera.

Fent un seguiment del personatge d’Inés Arrimadas, es pot comprovar que intervé fins a 64 vegades en entrevistes o tertúlies en els mitjans de comunicació durant aquest període de 49 dies i, per tant, es fa evident que té una mitjana superior a 1 entrevista diària als mass media. El dia de màxima activitat de la diputada de Ciutadans és el 9 de novembre, en què és entrevistada fins a 6 vegades en una sola jornada. Al llarg del dia participa en els programes El Cascabel (13TV), Informativos Cope, Las Mañanas de Cuatro, Hora 25 (SER), TN Vespre (Televisió de Catalunya) i Los Desayunos (TVE). Pel que fa l’Albert Rivera, per exemple, apareix en 39 ocasions durant el període d’estudi. La setmana del 12 al 18 d’octubre és entrevistat 7 vegades i fa un cara a cara, el de Salvados amb Pablo Iglesias. Hi ha diversos dies en què és entrevistat tres vegades i n’hi ha un que l’entrevisten 4 cops en una sola jornada.

3. ANÀLISI QUALITATIU

Per analitzar de forma qualitativa les intervencions mediàtiques dels representants del partit polític Ciutadans – Partido de la Ciudadanía, s’han triat els 3 mitjans de comunicació, cadascun en el seu format comunicatiu, que han donat més espai a la formació d’Albert Rivera: el de televisió, La Sexta, el de ràdio, Ràdio Nacional de Espanya, i el de premsa escrita, EL PAÍS.

Les peces seleccionades per a l’anàlisi són:

El País. Entrevista a Albert Rivera de 05-10-2015.
Al Rojo Vivo, de La Sexta. Entrevista a Albert Rivera del 13-10-2015.
Las Mañanas, de RNE. Entrevista a Albert Rivera del 11-11-2015.

3.1. CONCLUSIONS DE L’ANÀLISI QUALITATIU

Segons s’ha pogut constatar en aquest informe, els principals mitjans dels grans grups de comunicació tracten de forma amable i elogiosa el partit polític Ciutadans – Partido de la Ciudadanía, la majoria de qüestions a les entrevistes analitzades fan referència a les expectatives de victòria de Ciutadans i els possibles pactes després de les properes eleccions espanyoles o sobre el conflicte polític català. No tracten els temes problemàtics de la formació taronja i qualsevol observador imparcial podria pensar que sembla que existeixi algun interès en que el partit d’Albert Rivera tingui un bon resultat a les properes eleccions espanyoles.

Cap dels tres mitjans no ha preguntat al representant de Ciutadans pels casos de corrupció que afecten la seva formació, ni pels vincles d’alguns dels seus militants amb l’extrema dreta ultranacionalista espanyola, ni tampoc no han qüestionat la suposada “centralitat” del partit encarant-lo amb les seves actuacions als diferents parlaments autonòmics on tenen representació.

A El País, les preguntes fan referència a “el éxito electoral en Cataluña”, a “dar el salto de ser un partido bisagra a una alternativa de poder”, a si “podrá competir Ciudadanos con PP y PSOE”, a si “no quedar por delante de Podemos sería un fracaso”, a o al mal moment que travessa UPyD i el percentatge de vots que Ciutadans pot aconseguir entre els anteriors votants del PP. També li pregunten sobre alguns aspectes del seu programa electoral i el destacat de l’entrevista és “No somos conscientes de lo que estamos logrando”. Quan les preguntes es basen en les acusacions que fan la resta de partits a Ciutadans, l’enunciat és “les acusan de ser una fuerza política de moda y sin experiencia de gobierno”.

A La Sexta, la primera qüestió és una pregunta oberta sobre la situació política de Catalunya: “Qué piensa?”. Mentre es tracta la qüestió catalana un tertulià li retreu que estigui a favor de la imputació de les Conselleres de la Generalitat de Catalunya, Irene Rigau i Joana Ortega, i el President, Artur Mas, pel cas 9N perquè, segons assegura el tertulià, “es un error” perquè “esto da oxígeno a Artur Mas” i perquè no està clar que hi hagi cas “si ocho fiscales no querían presentar denuncia”. Aquest és l’únic moment en què algú de la taula no està d’acord del tot amb l’Albert Rivera. Després l’entrevistador pregunta sobre si li preocupa que Ciutadans pugui “ser una fuerza decisiva” i una tertuliana li comenta que els electors “prefieren cualquier pacto donde esté Ciudadanos porqué buscan la centralidad”. Quan l’entrevista gira al voltant de la crisi econòmica espanyola li pregunten sobre el programa electoral de Ciutadans per afrontar les dificultats. Posteriorment, el tema deriva cap a la festa nacional espanyola i el presentador dóna la paraula a l’Albert Rivera dient “que fue ayer la estrella en la recepción del Rey de España”. Cap al final del programa un tertulià es refereix a Albert Rivera dient “que aspira a ser presidente del gobierno y que puede darse la circunstancia de que lo sea” i el líder de Ciutadans accepta el compliment i a la seva resposta arriba a dir “Yo, como presidente asumo, igual que hace Obama (…) que hay que comprometerse a dar la cara, a hacer ruedas de prensa y a responder a preguntas.”.

A RNE, el tema principal és l’aprovació de la moció independentista del dia 9 de novembre del 2015. L’entrevistador li fa preguntes obertes sobre el pacte d’estat proposat per Ciutadans per abordar el conflicte polític català des de Madrid i sobre la possible investidura d’Artur Mas. L’Albert Rivera respon exposant el seu pensament polític sense ser interromput ni repreguntat en cap moment.

4. Annex: El «to» de Ciutadans a la premsa impresa

Aquest estudi no ha analitzat en profunditat les editorials i els reportatges de les principals capçaleres de la premsa escrita perquè no són objecte d’aquest informe, però –gairebé sense voler- en el transcurs de la recerca s’han pogut trobar articles suposadament informatius, cròniques i reportatges amb frases com aquestes:

ABC (26-10-2015).
“Rivera descarta ya a Podemos y se ve de igual a igual con PSOE y PP”.

“El espejo del 27-S sirve a Rivera para trasladar que «no hay nada imposible» porque las elecciones catalanas ya han sentado un precedente.”

La Vanguardia (18-10-2015).
“El auge de C’s en los sondeos abre por primera vez las puertas de la Moncloa y Ferraz a Rivera”.

“Albert Rivera, presidente de Ciutadans, se ha convertido en el hombre de moda de la política española. Elevadas expectativas se han suscitado en torno a su figura de cara a las elecciones del 20-D. Hablar hoy del partido naranja es hablar de un modelo de éxito, tras diez años desde su fundación.”

El País (27-09-2015) (12-10-2015) i (30-11-2015)

“Ciudadanos logra unos sólidos cimientos para las generales”

“El buen resultado en el 27-S obliga al partido a recalibrar su proyección para las generales”
“El multipartidismo se confirma en España con un árbitro cada vez más seguro. Ciudadanos supera a Podemos y alcanza una posición decisiva.”

“Su deseo largamente perseguido se ha cumplido. Ciudadanos sobrepasa a Podemos en intención de voto, se hace con la tercera posición y se ubica en realidad en un empate virtual con PP y PSOE.”

“Triple empate de PP, PSOE y Ciudadanos a tres semanas del 20-D”

“Los tres llegan con la misma opción de ganar. Podemos se descuelga de los vencedores.”

“Ciudadanos se mantiene como fuerza política de primer nivel. El salto que dio en octubre, al sobrepasar a Podemos, no solo se ha consolidado sino que se ha colocado al mismo nivel que los dos partidos que han gobernado España, alternativamente, desde 1982.”

El Mundo (24-11-2015)

“Rivera cuenta con un cartel de campaña que evoca a los de sus antecesores: ¿Hacia dónde miran Adolfo Suárez, Felipe González, Mariano Rajoy y Albert Rivera?”
Sembla clara la predisposició positiva vers Ciutadans i la seva candidatura a la presidència del govern espanyol en qualsevol d’aquestes frases destacades de la premsa escrita que hom pot llegir a Catalunya. Destaca, però, les dels diaris ABC i El País que fan referència a les eleccions catalanes del 27-S, ja que qualsevol lector que no sabés que Ciutadans va quedar a 37 escons de diferència de la força guanyadora a les eleccions catalanes, podria pensar que va ser Inés Arrimadas qui va guanyar aquells comicis.

8 Comentaris

 1. Oriol

  Lógico que se le dé cobertura mediática, dados los resultados del 27-S. Lo contrario sería hurtar información a la gente.

  • Miguel

   Oriol, si el sacar 25 diputados el 27S es el motivo de salir tanto en TV , a Romeva o a cualquiera de Junts pel sí (con 62 ) les tendrian que sacar 42 veces cada dia. Hay que pensar antes de decir sandeces

  • daNIEL

   Oriol, t’anava a respondre i he llegit el q et diu en Miguel. La resposta q et dóna ell és exacte. Determinats mitjans de comunicació han volgut fer-nos creure q treure 25 diputats de 135 és un gran èxit electoral. Constato amb tristor q alguns us ho heu cregut. Desperteu! Ciutadans NO va guanyar les eleccions del 27S. La força guanyadora va guanyar 62 escons, que són més que 25. 😉

 2. laura

  Porten tanta esvancida, que ara van amb caiguda lliure.
  S’estamparan.

 3. octavio

  La conclusió que en trec jo. Aquest matí al canal francoalemany de “cultura” (posem-m’ho molt entre parèntesis perquè moltes vegades allò que s’emet és per formatar el cervell a la gent) emetia un documental especial en què, ohhhhhh, fixa’t tu,…. sortia Ciutadans. No és conya, podeu verificar-ho vosaltres. I efectivament Podem i Ciutadans són partits nascuts i inflats pels mitjans de comunicació. Això deixa en evidència una cosa molt important: la independència de Catalunya els té a tots acollonits! Als espanyols i als europeus (bé, sobretot mitjans als francesos; que ja s’espavilen de no informar la ciutadania perquè la gent no pot saber, és important no saber). Si els catalans mai haguessin sortit massivament al carrer durant unes 4 diades seguides, amb un impacte enorme a la premsa internacional, amb resultats a les eleccions any rere anys molt favorables a la independència, encara seguiríem parlant del PSOE i del PP. Però no, de sobte, tothom parla de dos zombies: Podem i Ciutadans! Els catalans no saben fins a quin punt tenen poder per canviar el continent, i no vaig de conya. Mesuro les meues paraules. Que un canal totalment hostil a la independència catalana, com ARTE, sigui capaç d’emetre un documental en què s’entrevista el Rei d’Espanya i el ja “autoproclamat” president d’Hispània (que diu molt de la qualitat democràtica), és per pensar que l’aparent indiferència amaga un malestar, una preocupació i un “cagarro” molt gran als despatxos europeus. Si a més us digués que el grup Prisa s’ha passat aquests dies fent-li campanya a Ciutadans a Portugal, llavors crec que em donaríeu la raó. Efectivament, Prisa havia comprat el canal TVI i aquest s’ha transformat en un Telecirco versió portuguesa. Com a tal, s’ha de fer promoció a Espanya. De manera que s’hi poden veure reportatges tan assenyats, com que el gaspatxo és portuguès. Quina relació té: la mateixa de sempre, ambicions expansionistes. De fet, el propi canal de televisió deia dies abans del 9-N que això de la independència era una ficció, que hi hauria molta abstenció. El 27-S sembla que els deu haver deixat amb els pèls de punta. D’exemples com aquests actualment a les televisions europees n’hi la tira. Torno a dir-ho, Catalunya els posa a tots els pèls de punta. Els catalans haurien de ser-ne conscients.

 4. Jb

  Esto no es un análisis, es una pataleta teñida de ciencia. Para que tenga valor necesita un comparador de datos. Por ejemplo, Podemos, o cualquier otro partido, o compararlo con el pasado UCD, o con un partido nuevo europeo…por otro lado no corresponde el título con los datos. Los datos muestran que Rivera sale en los medios (no sabemos si mucho más que sus competidores) pero la causa no tiene por que deberse a una conspiración, ya que los medios donde sale son de todos los colores políticos… en fin. Que no cuela.

  • daNIEL

   “Pataleta teñida de ciencia”? Jb, veient els resultats de les eleccions, no creus que l’informe era més aviat “ciencia” que no pas “pataleta”?
   Era o no era Ciutadans una construcció mediàtica sense base real?
   De qui és la “pataleta” ara? Ànim, que d’aquí a 4 anys ho tornareu a intentar 😉

 5. Xavier

  Bona feina, però es troba a faltar la comparativa amb les freqüències d’aparició als mitjans dels altres partits polítics.