Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Sembla que la celebració d’una cavalcada «laica i republicana» amb la que va cloure’s la Setmana de la Infància celebrada a València s’ha convertit en un conflicte polític i periodístic de primer ordre. Las Provincias l’ha destacat en portada dos dies seguits amb un enfocament que busca un suposat problema a una festivitat infantil organitzada per grups de la societat civil i en el que l’Ajuntament només hi va tenir un paper secundari, amb la cessió del balcó consistorial i un breu discurs de l’alcalde, Joan Ribó.

lasprovincias5-1-16 cavalcada Tot i així, la crònica del diari de Vocento se centra en el discurs de l’alcalde i les respectives respostes dels grups de l’oposició, invisibilitzant totalment la part lúdica, festiva i social de l’esdeveniment. Per al seu objectiu no s’està de repetir errades com el rebateig de les «magues de gener» –tal com havien batejat els organitzadors les tres figures que representaven els valors de la igualtat, la llibertat i la fraternitat- com les «reines magues», per tal de buscar una suposada competència amb la cavalcada dels Reis Mags.

Avui encara han anat més lluny, i per desautoritzar la cavalcada de la Setmana de la Infància presenten com una troballa important el fet que «La cavalcada republicana avalada per Ribó mai va tenir Reis Mags», en referència a la cavalcada original celebrada en plena guerra civil i a la que l’actual pretén recordar i homenatjar. L’article descriu les carrosses de la desfilada original de 1937, amb milicians armats, banderes dels sindicats i partits obrers i un gran homenatge a la Unió Soviètica. No queda clar si Las Provincias, en pro del rigor històric hagués preferit aquesta escenografia, però s’entén perfectament perquè l’organització ha optat per modernitzar i actualitzar la posada en escena.

Més enllà ha anat encara l’altra capçalera de Vocento, el diari madrileny ABC. El seu article assegura que la festa tenia un «marcat caràcter ideològic i anticlerical» i decideix considerar sospitós de «catalanisme» el simple alçament de muixerangues fora d’Algemesí.

Aquesta problematització de les activitats infantils habituals durant les vacances de Nadal no es limiten a aquesta cavalcada. També Expojove –el festival infantil organitzat anualment per l’Ajuntament de València- va «arrancar amb dubtes» segons Las Provincias, que descrivia un paisatge desolador, «sense omplir-se», «sensació desangelada» i «sense cues». Les xifres finals ofertes per Fira de València han contradit aquestes sensacions del periodista, amb una afluència un 7,5% superior a la de la passada edició. L’any anterior, Expojove havia estat «la gran festa del Nadal», però sembla que amb Ribó al capdavant de l’Ajuntament ni tan sols els nens tenen ganes de passar-ho bé.

L’ús de les cavalcades dels Reis Mags com a arma política no ha estat exclusiu de València. Per posar un darrer exemple, El País ha dedicat una gran cobertura a les novetats que aquestes han presentat a la capital espanyola, que el diari presenta com a «polèmiques», encara que decideix destacar uns canvis més que uns altres. Així, la decisió de permetre que les dones també puguin actuar com a Reis Mags va motivar un furibund article d’opinió on s’assegurava que la mesura fa «pedagogia de la pluralitat i del gènere fins a extrems delirants i incorrent en la confusió». En canvi, la decisió de l’actual equip de govern municipal de cedir les antigues llotges VIP, fins ara reservades a les famílies dels polítics o amb connexions, a nens amb discapacitats, s’ha tractat de forma molt més modesta. Aquesta informació fins i tot era obviada en una primera versió de l’article, després modificat en l’edició digital, una fórmula que El País no es la primera vegada utilitza.