Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’ús de les desqualificacions i insults masclistes contra dones polítiques ha anat en augment en els darrers temps. Sigui per la proliferació d’espais d’opinió –en mitjans o xarxes socials- que aposten per l’escàndol per generar audiència, sigui per l’increment de dones en llocs de màxima visibilitat o sigui perquè els llenguatges i discursos polítics s’han tornat més tensos i agres que en els temps de l’oasi.

Fins ara la majoria d’aquests comentaris apareixien a les xarxes socials –piulats per ciutadans anònims o persones rellevants mediàticament- o en tertúlies de canals de poca audiència coneguts sovint com el «TDT Party». A la premsa escrita, i menys a la impresa, aquests estirabots eren més estrany fora de figures que han fet precisament l’estirabot el seu estil «periodístic», com ara Salvador Sostres o Alfonso Ussía.

Avui ha estat el torn del columnista d’ABC, Antonio Burgos, qui ha criticat contra les portaveus de la CUP o Bildu «per ser tan lletges» i ha carregat durament contra elles per motius purament estètics.

Molts usuaris de Twitter han respost de forma airada contra la columna de Burgos, però una de les defensores d’Anna Gabriel –encara que no se la cita a l’article, la referència és prou evident- ha vingut de les seves antípodes polítiques. Inés Arrimadas, la portaveu de Ciutadans a Catalunya ha publicat una piulada on destaca que «Per sobre de les diferències ideològiques, es INTOLERABLE acudir a l’insult a les dones pel seu físic».

Precisament Arrimadas pateix també constants insults i comentaris despectius pel seu físic o la seva condició de dona i, en algunes ocasions, ha estat defensada per piuladors independentistes. Fins i tot ella ho va agrair públicament.

També l’escriptora i columnista de Vilaweb, Marta Rojals, reconeguda independentista va escriure aquest article defensant Alicia Sánchez-Camacho dels insults masclistes que habitualment rep per les xarxes socials.

Una actitud –la de defensar l’adversària política vilipendiada- que, potser, pot anar-se convertint en un eficaç tallafoc cap aquest tipus d’actituds.