Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

LaRazon8-1-16 ColòniaL’onada d’atacs, agressions sexuals i, fins i tot, violacions duran la nit de cap d’any a la ciutat alemanya de Colònia –i possiblement també a altres- ha estat àmpliament tractada als mitjans catalans i espanyols. En alguns diaris va arribar fins i tot a portada.

És una bona notícia que els abusos sexuals en el marc de festes massives arribi als mitjans de comunicació. Lamentablement és una pràctica més estesa del que s’admet i difícilment arriba als mitjans de comunicació. Però aquest sobtat interès té alguna contrapartida? El fet que els presumptes agressors siguin probablement immigrants àrabs –o potser fins i tot refugiats- hi té alguna relació?

Aquesta és la tesi que argumenta, per exemple, Brigitte Vasallo a la revista digital Píkara Magazine, un mitjà poc sospitós de menystenir els atacs contra les dones. Vasallo s’hi refereix amb el terme anglòfon purplewashing, o sigui l’ús dels drets de les dones com a excusa només per promoure el racisme i la xenofòbia en lloc d’un valor en si mateix.

La comparació entre el tractament de les agressions massives a Colònia i –per posar un exemple d’una altra festivitat massiva on sovint s’han donat casos d’agressions sexuals sistemàtiques- Sant Fermí, a Pamplona, podria reforçar la tesi de Vasallo.

El País –sempre per posar un exemple d’un mitjà amb forta audiència- ha publicat almenys una dotzena de peces a seguir els fets d’Alemanya, i això sense comptar amb els articles d’opinió sobre la crisi dels refugiats o el tema migratori que hi fan referència. El mateix diari va limitar-se a publicar una notícia sobre una violació durant les festes de Sant Fermí. Un article, a més, que obvia qualsevol context sobre la situació de permissivitat amb els atacs masclistes durant les festes que fa anys que denuncien els col·lectius feministes de la ciutat sense despertar massa interès mediàtic.

És rellevant, també, que tots els articles d’opinió que a El País aborden els fets de Colònia ho fan des del prisma del conflicte cultural i les migracions i no des de la «cultura de la violació» també present a la nostra pròpia cultura. Un enfocament que entra de ple en el relat impulsat pel discurs xenòfob, encara que sigui de forma inconscient i, fins i tot, per criticar aquest discurs.

violacioDM ColòniaUna «cultura de la violació» de la que els mitjans també en són responsables. Un exemple diferent pot trobar-se al Diario de Mallorca. Aquest rotatiu ha informat també repetidament dels fets de Colònia (1, 2, 3), a pesar del poc espai que dedica, en general, a la política internacional. I ahir publicava una columna d’opinió de l’escriptor Miguel Dalmau on es culpabilitzava la víctima d’una violació si «passeja per una platja solitària o va a una festa».