Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

LaRazon12-1-16 NoosDilluns va iniciar-se el judici pel cas Nóos, que afecta directament la casa Reial espanyola amb la germana i el cunyat del Rei a la banqueta dels acusats a més dels dubtes que planen sobre el paper de l’actual Rei emèrit –i monarca en el moment dels fets- Joan Carles I. La vista, a més, ha començat amb alguns elements escandalosos, com la mobilització de la Fiscalia i l’Agència Tributària per a exculpar la Infanta Cristina.

Això ahir va ser portada a la majoria de diaris a l’Estat espanyol, però avui ja pràcticament ha quedat relegat a la premsa balear –amb algunes excepcions, com la d‘El Mundo, que avui ha repetit. I no només en paper. En el moment de publicar aquest article, la notícia del judici era la 17a en l’edició digital d’El País.

Aquest desinterès quantitatiu cal sumar-hi un altre de qualitatiu. En uns mitjans acostumats a generar una immensa polèmica per qualsevol nimietat –només per posar un exemple recent, el nivell «d’escàndol» que van generar les cavalcades de reis– el judici del cas Nóos sembla que no desperta cap tipus de reacció aparent ni que té, cap connexió amb la Casa Reial.

De fet, La Razón, fins i tot apuntava a defensar Cristina de Borbó –«Horrach aporta un nou informe d’Hisenda que exculpa la Infanta»- i en destacava la seva «enteresa». ABC li seguia els passos però de forma més prudent: «El Fiscal invoca Hisenda per exculpar a la Infanta». El País i El Mundo destacaven, almenys, la «mobilització» de la Fiscalia i Hisenda per salvar l’acusada reial.

Però fins i tot aquests diaris s’han apressat a desvincular el judici de la institució monàrquica. El Mundo, a través de Raúl del Pozo, un dels seus columnistes estrella, qualifica Felip VI de «lliri immaculat» i arriba a defensar que la monarquia no només no queda en dubte amb la trama de corrupció descoberta al seu interior, sinó que «en surt reforçada». El País publicava dilluns un editorial on s’assegura que el judici –a pesar de la vergonyosa actitud d’Hisenda i la Fiscalia- «és una demostració que, tot i que és lenta, la justícia funciona al nostre país com un poder independent i professional». I acaba refermant que «Aquest no és un judici a la Corona espanyola, com alguns han pretès. Es jutgen individus pels actes comesos, no la institució».

ultima_hora13-1-16 NoosÚltima Hora s’ha quedat sol avui amb la seva portada mostrant la indignació per l’actitud de l’advocada de l’Estat a l’hora de reduir la gravetat dels delictes fiscals presumptament comesos per la Infanta.

El cas Pujol

Encara que cap comparació és exacta i que cada cas té les seves particularitats, és un exercici interessant recuperar el seguiment que aquests mateixos diaris van fer de les confessions d’evasió de capitals realitzada per Jordi pujol el juliol de 2014. Tant El País, com La Razón i El Mundo ho van destacar en portada nou dies durant els 10 següents. A l’ABC –amb molts menys temes de portada- aquesta xifra es redueix a set.

Si bé el cas Pujol tenia l’efecte novetat –sobre la trama Nóos ja s’ha escrit molt- i es produïa amb un període de menys tensió informativa –entre ahir i avui s’ha investit al nou President català i s’ha inaugurat la nova legislatura espanyola-, això només explicaria les diferències quantitatives.

A diferència del judici a Iñaki Urdangarín i Cristina de Borbó, el ‘cas Pujol’ ràpidament va associar-se a la situació política catalana, i no només als seus governs o als del seu partit, sinó al conjunt del moviment sobiranista, estigués vinculat o no a CiU.

Com a exercici teòric i per tractar de mostrar gràficament el que podria suposar un enfocament informatiu del cas Nóos similar al que ha tingut el ‘Cas Pujol’ hem adaptat una sèrie de titulars de portada publicats el juliol del 2014 a la situació actual. No es tracta, en cap cas, de diluir la gravetat dels presumptes delictes confessats –i no confessats per Pujol- sinó d’exemplificar l’exculpació sistemàtica de la monarquia sobre la corrupció que la mateixa institució ha generat.

El País:

«Mas intenta que la confessió de Pujol no afecti el seu projecte sobiranista» (27/7/2014)

——–

«Felip VI intenta que el Judici a la Infanta no afecti el manteniment de la Monarquia»

ABC27-7-14 NoosEl Mundo:

«La caiguda del mite del ‘pagès arreglat’», opinió del llavors director del diari, Casimiro García Abadillo (3/8/2014)

———-

«La caiguda del mite de la monarquia senzilla i planera»

ABC:

«La confessió de Pujol deslegitima el desafiament sobiranista català» (27/7/2014)

———-

«El judici a la Infanta deslegitima la monarquia espanyola»

La Razón:
LaRazon3-8-14 Noos
«Pujol confessa» il·lustrat amb una fotografia d’Artur Mas (26/7/2014)

«Els catalans creuen que el ‘cas Pujol’ desacredita la independència» (3/8/2014)

———–

«Cristina a la banqueta», il·lustrat amb una fotografia del conjunt de la Família Reial

«Els espanyols creuen que el judici a la Infanta desacredita la monarquia».