Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El regidor d’Agricultura de Cullera, Marc Joan, va fer unes polèmiques declaracions després d’un incendi que va arrasar 7.500 metres quadrats i un habitatge de fusta a la localitat el 6 de gener. La zona, plena de camps agrícoles abandonats i plens de matolls, va cremar ràpidament pel seu desús. Segons Escorihuela, la culpa dels incendis és «dels governs del PP [que] van fomentar la crisi agrícola en afavorir que els propietaris vengueren les seues terres per a què els grans empresaris, en connivència amb les direccions dels bancs i caixes, pogueren especular amb els terrenys».

El titular de Levante va reduir l’explicació a «Un regidor de Cullera culpa del foc al PP per avivar l’especulació immobiliària». Una simplificació que genera més malentesos que aclariments.

Però no tot és culpa del titular. La tesi de Joan és discutible o criticable. Es recull en un desglossat la què en fa el PP: «Es pagaven preus desorbitats; per als que venien fantàstic, però els que compraven hi estaven d’acord. La culpa no és del PP».

Fins aquí la notícia podria ser correcta, a pesar del titular sensacionalista: es recullen les declaracions del regidor, la resposta de l’oposició i es fa una descripció de context de l’abandonament dels camps agrícoles on va produir-se el foc.

fang-levante-complet màquina del fangEl problema comença amb la tria gràfica que il·lustra la notícia: Dues fotografies extretes del perfil de Facebook on apareix primer vestint una samarreta amb l’efígie d’Hugo Chávez i amb uns amics en un balcó decorat amb una gran estelada. Al peu de foto específica que Joan «no ha tingut cap objecció en aparèixer amb banderes estelades i samarretes d’Hugo Chávez», el que vol donar a entendre que potser sí que se n’hauria d’amagar.

El diari utilitza així unes imatges que sap que són polèmiques –hauria de tenir «objeccions» a mostrar-les- i que no tenen cap relació amb els fets que narra la notícia per tal de predisposar el lector contra el regidor. Joan no va fer cap declaració sobre la independència ni els Països Catalans,. Tampoc sobre la situació política a Veneçuela, sinó sobre les causes dels incendis forestals i la situació de l’agricultura. Realment aquestes eren les imatges més representatives dels fets?

Aquest cas és un bon exemple de què el filòsof i escriptor italià, Umberto Eco, ha batejat com «la màquina del fang», un periodisme que ressalta aspectes de la vida privada, sovint ridículs o nimis, que es presenten com a sospitosos o inquietants.