Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El nomenament del periodista Saül Gordillo com a nou director de Catalunya Ràdio ha tingut la seva ràpida resposta des dels mitjans de Madrid. Una de les peces més extremes d’aquesta campanya de desprestigi és la que va emetre Antena 3 dijous passat, i presentada com una “exclusiva”, tot i que la informació ja havia estat explicada la vigília a diferents mitjans catalans.

A l’informatiu del canal del Grupo Planeta s’explica textualment que «Puigdemont nomena un dels seus socis director de Catalunya Ràdio», una dada incorrecta, ja que no és el president de la Generalitat qui nomena el director de la ràdio pública, sinó el Consell d’Administració de la CCMA, que no ha patit cap canvi amb la presa de possessió del nou govern. La presentació d’aquesta forma tan simplista podria arribar a servir per a un titular, però la notícia en cap moment  no revela un matís que és important. A més el periodista d’Antena 3 es posa a la porta del Palau de la Generalitat a preguntar als consellers que sortien de la primera reunió de govern, fent la impressió que acabaven de prendre la decisió allà mateix i, per a més inri, es negaven a comentar-la.

La notícia també oblida recordar que l’empresa conjunta entre Gordillo i Puigdemont es troba inactiva des de 2008. Saül Gordillo, a més de soci de l’actual president català, també és un periodista amb una dilatada carrera, que inclou la direcció dels continguts digitals de El Periódico i, entre 2007 i 2011, de l’ACN, d’on va ser cessat després del retorn de CiU al govern. Un relleu que, per cert, va generar una onada de crítiques al cessament i de reconeixements de la tasca de Gordillo al capdavant de l’agència. Unes dades sense les quals el reportatge d’Antena 3 queda descontextualitzat i reforça les sospites que volen generar-se, rematades i explicitades per les declaracions recollides d’Inés Arrimadas i Xavier Garcia Albiol

El seu nomenament també ha estat criticat molt durament pel Sindicat de Periodistes de Catalunya per aprofundir en la direcció política dels mitjans públics i defugir, un cop més, la desgovernamentalització reivindicada des de la plantilla de la CCMA, el conjunt de la professió periodística i bona part de la societat catalana. També el Comitè d’Empresa ha criticat “com” s’ha escollit el nou director, sense tenir en compte el parer de la plantilla -procediment a què s’havia compromès la direcció de la CCMA.

El problema de fons, però, no és el perfil professional de Saül Gordillo o els seus negocis amb Puigdemont. El problema és el discurs que ha circulat sobre el seu nomenament. Segons el mateix Govern, Gordillo és escollit «a proposta d’ERC però amb el consens de CDC», fet que assenyala els interessos partidistes en el procediment i que llença ombres sobre la vàlua professional i les afinitats polítiques d’un periodista amb una trajectòria llarga. Certament, sembla millor tenir un periodista que un militant d’UDC com a director de Catalunya Ràdio, però de nou apareixen uns vincles amb el Govern i els partits polítics que haurien de tendir a desaparèixer.