Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La notícia del terratrèmol de 6,3 graus que s’ha produït aquesta matinada amb l’epicentre al mar d’Alborán ha despertat a bona part de la població que escolta les notícies com a primera activitat matutina.

Hi havia alguna cosa estranya, però, en la majoria de titulars, que assenyalen que la tremolor ha afectat Andalusia i Melilla. Uns coneixements bàsics de geografia permeten que ràpidament salti la pregunta: I el Marroc no ha estat afectat, que estrany?

terratrèmolNomés la imatge del punt on s’ha produït l’epicentre és fàcil comprovar com en realitat aquest es troba molt més a prop d’Al-Hoceima, al Marroc, que de qualsevol altre centre habitat i, de fet, el Servei Geològic dels Estats Units s’ha referit al país africà a l’hora de localitzar el terratrèmol. També ha estat Al-Hoceima la ciutat més afectada, amb edificis sencers derruïts i l’única víctima mortal. La tremolor també s’ha sentit a altres ciutats marroquines com Nador o Fes.

Tot i això, els mitjans catalans i espanyols han optat –per norma general- per referir-ase només a «Andalusia i Melilla» com les zones afectades, oblidant que hi ha un altre país afectat pel desastre. Aquest és el cas, per posar un parell d’exemples de El País –un diari que s’autodefineix com a «global»- o RTVE que no han fet ni una sola menció a Marroc –més enllà de les necessàries per ubicar geogràficament l’incident- en les seves informacions. Encara que el factor de proximitat podria fer entendre una certa prioritat dels efectes al cantó espanyol en la cobertura, es fa difícil de justificar el silenciament total de les conseqüències del terratrèmol a Marroc.

Als Països Catalans, aquesta ha estat també la tendència de diaris tan diferents com La Vanguardia, El Periódico, El Punt Avui, Levante o Última Hora. El més probable és que el motiu d’aquest hispanocentrisme en mitjans amb diferents línies editorials en aquest tema s’hagi de buscar en la dependència de les agències de notícies espanyoles –EFE i Europa Press- que s’han limitat a informar dels efectes a Andalusia i Melilla. Els Matins de TV3 també va dedicar deu minuts del seu informatiu al terratrèmol, exclusivament als efectes de la seva banda espanyola.

Altres mitjans catalans han tractat de marca certa diferència a l’hora de titular la notícia. És el cas del portal de la CCMA, l’Ara o Nació Digital. Però a pesar de la sensibilitat més gran dels respectius editors, al cos de les notícies les referències al Marroc tornen a desaparèixer, limitant-se a informar sobre Melilla o Màlaga.