Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

lavanguardia29-1-16 La festaLa festa que un centenar de persones van realitzar al Metro i els carrers de Barcelona ha generat una alarma social considerable, si es tenen en compte les portades de La Vanguardia i Ara, que n’han destacat els fets.

Si a més s’hi afegeix el llenguatge que empra la capçalera del Grupo Godó: «indignació», «perplexitat», «pluja de condemnes i crítiques», sense que quedi massa clar quins són els subjectes d’aquests sentiments.

L’Ara, tot i ser més moderat en el lèxic, també repeteix diverses vegades el concepte «macrofesta il·legal», una definició espectacular per referir-se a un esdeveniment en el qual van participar un centenar just de persones i que entra a categoritzar com a «il·legal» simplement pel fet de no ser «legal», el que no és exactament el mateix però contribueix a crear la sensació que el què hi va passar va ser molt greu.

ara29-1-16  La festaSense posar en dubte que el fet va succeir i que s’hi van produir actes reprovables i fins i tot il·legals, continua havent-hi motius per restar-li importància. L’única font d’aquests és el relat escrit per un dels participants i publicat al digital Vice, una revista que dóna certa cobertura a les subcultures urbanes. És un text en primera persona, vivencial i ple de valoracions subjectives. És possible imaginar que contingui algunes exageracions. Però d’aquí provenen totes les cites dels altres diaris a l’hora d’explicar el què va passar i, pel que sembla, ni tan sols s’han molestat a corroborar-ho o contrastar-ho, més enllà de recollir l’anunci de TMB en el sentit que presentava una denúncia. No hi ha càlcul dels danys causats, cap testimoni independent, ni tan sols una declaració de l’autor del text confirmant que no és un relat de ficció.

Tot plegat genera encara més dubtes: si tan greu va ser, com és que ningú no se n’assabenta fins ara –dues setmanes després- i per què els mateixos «delinqüents» ho expliquen? Per què en el seu moment, no va despertar la preocupació ni dels serveis de seguretat del Metro ni de la policia? El dia dels fets no va haver-hi detencions, ni identificacions ni denúncies –tampoc de particulars afectats. I això a pesar que tant la policia com la seguretat del Metro van seguir i vigilar –segons el text única font de tot plegat- els participants de la festa, però van preferir no actuar. Pot suposar-se que perquè la gravetat dels «delictes» no justificava la dificultat de la intervenció, però tampoc sembla que ningú hagi demanat una declaració a la policia.

La importància que La Vanguardia i Ara donen a aquests fets contrasta encara més si es compara amb el seguiment que estan fent del conflicte laboral al Metro, que podria desembocar en una vaga parcial durant la setmana vinent que afectaria centenars de milers de persones. La Vanguardia va informar de l’anunci de la convocatòria de les aturades amb un teletip d’EFE pel qual ni tan sols pot saber-se quin és l’origen del conflicte. L’Ara senzillament no va publicar-ne res.