Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Sota el lema “Cap conversa pendent” Obertament ha presentat “La campanya de salut mental que et farà parlar”.

Obertament va néixer el desembre de 2010 fruit de l’aliança catalana de lluita contra l’estigma en salut mental. La seva raó de ser és combatre la discriminació ja que han constatat que l’estigma dificulta la plena integració en més mesura que la pròpia malaltia.

Ara Obertament ens convida a tots a perdre la por a parlar de la salut mental. En campanyes anteriors, recordem “Dóna la cara per la salut mental”, ja vam veure com una de les grans tasques d’aquesta entitat és apoderar les persones amb malaltia mental, donar-los veu i que siguin ells mateixos qui expliquin el que els passa, com pateixen l’estigma social i els seus anhels i desitjos. Ells s’han convertit en els portaveus d’Obertament treballant des de l’activisme en primera persona.

En aquesta nova campanya els activistes tornen a ser els protagonistes però ens fan participar a tots, ens conviden a parlar amb ells, a conversar de salut mental amb els nostres amics, familiars, companys… . L’OMS assegura que 1 de cada 4 persones tindrem un diagnòstic de salut mental al llarg de la nostra vida, per tant hem de tenir clar que tots, qualsevol de nosaltres, o qualsevol persona del nostre entorn, hem tingut o tindrem una malaltia mental. Els activistes ens ajuden a entendre que si en parlem, entre tots ho portarem millor. Trobarem comprensió, guanyarem confiança i acceptació.

Obertament es fixa com a objectiu aconseguir que 10.000 persones entrin a la plataforma Cap conversa pendent per conèixer la campanya, visualitzar els espots, els vídeos testimonials i compartir-los a les xarxes socials. I no només això, a partir d’aquí iniciar les converses que ben segur tots tenim pendents.

Per què quan un company de feina ha estat de baixa a causa de la grip li preguntem com es troba, o potser fins i tot l’hem trucat a casa per interessar-nos per ell o li hem enviat un whatsapp, en canvi si el motiu de la baixa és una malaltia mental evitem el tema? Què és el que ens fa por de parlar-ne? Potser creiem que no és adequat, que ens estem posant en un terreny que no és de la nostra incumbència? que molestarem? La gent d’Obertament ens explica que no és així, no només no molestem sinó que el nostre interès i preocupació són necessaris. A les persones que passen per malalties mentals els agrada sentir-se estimades, els agrada saber que importen als seus companys, com a tots. Saben que quan estan de baixa perquè se’ls ha manifestat una malaltia o han tingut una recaiguda, es posaran bé, es recuperaran igual que ens recuperem de la grip. Però si no en poden parlar amb la seva gent se’ls afegeix la preocupació del rebuig. Temen que el seu entorn els perdi la confiança.

Conèixer és l’únic camí per perdre la por, per acabar amb l’estigma. Escoltem el que ens diuen els activistes d’Obertament, seiem al sofà de parlar i tinguem la conversa que tenim pendent, segur que quan ens aixequem tots, nosaltres també, ens sentirem molt millor.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.