Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

larazon5-2-16 zikaAhir va confirmar-se el cas d’una dona embarassada que ha donat positiu del virus Zika a Barcelona –un virus que recentment l’OMS ha declarat causant d’una «emergència mundial»- i la notícia ha estat recollida en, com a mínim, tres portades de diaris impresos La Vanguardia, El Mundo i La Razón, essent aquest diari qui n’ha fet un tractament més sensacionalista, amb un titular més gran i una fotografia plena d’inquietants mosquits que, per sort, al peu de foto especifica que són d’un laboratori del Brasil.

En tot cas, aquests diaris coincideixen a assenyalar que el cas és «el primer», deixant entendre que en vindran més i a més el destaquen com una notícia especialment rellevant. Un relat que és conseqüent amb les darreres informacions que s’estan donant sobre aquesta epidèmia, alertant de la seva «ràpida expansió» i les seves conseqüències que generen «pànic» i són una «amenaça».

A aquest panorama general devastador cal sumar-li la informació sobre cada nou cas de detecció d’un infectat arreu de l’Estat espanyol, el que genera una sensació de magnitud molt allunyada de les xifres reals. Al paroxisme d’aquesta l’escalada de terror s’hi arriba amb el primer cas d’una dona embarassada, detall important perquè aquest virus pràcticament només té conseqüències greus per als fetus.

Però és realment tan preocupant «l’amenaça» del Zika per als ciutadans catalans o espanyols? Doncs les dades fredes indiquen que no a excepció d’aquells que viatgin als països on aquesta epidèmia es troba ara més estesa, com Colòmbia, Hondures o Brasil. Fins ara s’han detectat sis persones infectades d’aquest virus a Catalunya –una població de 7,5 milions- i totes elles l’han contret a altres països.

El mosquit que transmet la malaltia, l’Aedes aegypti no es troba a la península Ibèrica. Amb l’augment de les temperatures provocades pel canvi climàtic està augmentant les seves àrees de presència i existeix la possibilitat que algun dia pugui arribar-hi, però també pot ser que no, i, ara per ara, no hi és. Tot i això, El Mundo no va estar-se de titular que «El mosquit que transmet el virus del Zika pot arribar a Espanya». Altres diaris han apuntat que l’Aedes albopictus o mosquit tigre, cosí de l’aegypti, podria fer de transmissor. Encara que aquesta és una opció no descartada científicament tampoc està demostrada i, també per ara, no s’ha donat cap cas a l’Estat espanyol. Tot i la feblesa d’aquesta opció, Levante no s’ha estat de publicar que «El mosquit tigre present a la C. Valenciana pot transmetre el virus Zika». Al text de l’article s’admet que els riscos d’epidèmia són «mínims» i que tots els casos que s’esperen són importats.

Recentment s’ha demostrat un cas de transmissió del Zika per la via sexual, una notícia a la qual se li ha donat una importància probablement desproporcionada. És un sol cas confirmat als EUA i no queda clar fins a quin punt és fàcil que això passi, ja que encara es troba en estudi. Tot i això, en els decàlegs de respostes sobre el virus dels mitjans sempre es recorda que «hi ha casos de transmissió sexual».

Finalment cal tenir en compte les conseqüències de la malaltia. Cap dels infectats a Catalunya es troba hospitalitzat i els seus símptomes desapareixien de forma natural al cap d’uns dies. No s’ha confirmat que hagi causat morts –encara que podria haver-hi sospites- i només és realment perillós per als fetus, que podrien néixer amb malformacions, i tot i així aquesta tampoc és una causa-efecte automàtica. En el pitjor dels casos, les autoritats sanitàries espanyoles esperen una incidència de 200 casos anuals, tots per importació –«amb més incidència a l’estiu, quan hi ha més viatges», el que El Mundo converteix en «200 casos aquest estiu»-. Aquest càlcul es fa per equiparació a les infeccions del virus Chicunguya que hi ha habitualment a l’Estat espanyol. Un virus, aquest segon, molt similar al Zika i que, en canvi, no ha causat cap alarma mediàtica.