Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Caiguda generalitzada de les borses a escala global per por a l’inici d’una nova recessió. L’Ibex 35 cau un 4,44% però no és, ni de bon tros, el parquet més afectat. A Itàlia l’índex borsari ha retrocedit un 4,69%. A la resta d’Europa la situació és similar i els motius semblen diversos: reducció xinesa de la reserva en divises internacionals paral·lela a la desacceleració econòmica del país, preus del petroli molt baixos, desconfiança en el sector financer europeu, reducció del comerç mundial… Cap relació causal amb la situació política espanyola.

borsesTot i així, El País titula a la seva portada d’avui que «L’enfonsament de la Borsa agreuja la crisi per la falta de Govern». A l’article interior es repeteix diverses vegades que «el risc més gran per a l’economia espanyola» és la manca de Govern, però sense aportar cap dada que faci pensar que el desgavell borsari sigui pitjor aquí que als països de l’entorn. De fet, en els altres dos textos que dedica a analitzar la situació econòmica (1 i 2) no hi ha ni una sola menció a la situació política espanyola. En el text de portada que acompanya el titular, després d’una primera introducció centrada en la part econòmica, el redactat fa un gir i assegura que a «Espanya (…) aquesta inestabilitat la sorprèn en un context d’incògnita política» que és descrita fins al final de la columna.

Un recurs similar –però a l’inrevés- fa l’editorial del diari, on, després d’opinar sobre les estratègies de pactes dels diferents partits, acaba explicant que la situació actual és «un bloqueig perjudicial per a tots els espanyols, i molt més en mig de grans temors a una nova recessió global».

abc9-2-16 borsesLa portada d’ABC fa una vinculació similar, encara que no tan directa i més visible per la composició gràfica que pel redactat. Aquest diari acostuma a destacar només una notícia per exemplar, però avui en té dues. En una portada dominada per un disseny que evoca caos, el titular principal explica que «Un altre dilluns negre enfonsa la Borsa espanyola a nivells de 2013». A sota un altre titular: «Les propostes del PSOE per festejar Podemos basades en més despesa pública alimenten la desconfiança econòmica».

Tècnicament són dues notícies independents tractades a dues seccions diferents, però llegides seguides és fàcil relacionar la caiguda borsària al pacte PSOE-Podemos. L’enfocament d’ambdós titulars també hi ajuda: el primer centrat en la «Borsa espanyola» –quan el descens és global- i el segon en «la desconfiança econòmica» que generen les propostes del PSOE.

És un argument, en la línia de El País, que afrontar una nova recessió global amb un Govern en funcions no sigui la millor situació. Però la tesi, que és la idea força del titular de portada, no està gens desenvolupada en cap dels articles i l’argument econòmiccom a mínim discutible– per pressionar per una composició concreta del govern ha estat habitual en aquests diaris –entre molts altres mitjans- durant les darreres setmanes.