Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

canvi climàticEl 2016 ha començat –a escala internacional- amb dos temes molt calents, de llarg abast i que afecten el conjunt del planeta. El primer la inestabilitat financera, amb baixades brusques dels índexs borsaris i altres indicadors econòmics que podrien anunciar una nova recessió. La segona serien els primers efectes més accentuats del canvi climàtic, amb un hivern extremadament calorós a escala global i una sequera especialment forta al nostre país, just quan els científics han alertat que ens trobem a l’última oportunitat per tractar d’evitar les conseqüències més desastroses de l’escalfament planetari i una conferència a París en la que, teòricament, els dirigents mundials van prometre posar-se mans a l’obra.

Es tracta de dos fenòmens importants i que poden afectar molt la vida de la gent, encara que, mentre la qüestió econòmica, per ara, es limita sobretot al sector de la població que té inversions en accions o bons. El canvi climàtic, però, està afectant aquest hivern de forma molt accentuada i immediata en camps que van des de l’agricultura a la salut, passant per la generació d’energia elèctrica, les migracions o el consum.

canvi climàticEls diaris impresos a Barcelona han considerat, però, que les turbulències borsàries han estat molt més noticiables que els efectes sobre el clima, i això tenint en compte que la ciutat ha patit unes altes temperatures rècord en aquests dies i el període de sequera més llarg en 102 anys, amb 95 dies sense pluja. És, com a mínim, sorprenent que la calor sigui notícia a l’estiu, però no a l’hivern.

Mèdia.cat ha analitzat totes les portades de 2016 –40 dies- tractant d’establir a quin dels dos temes se li ha donat més importància. S’han tingut en compte només les notícies relacionades amb la crisi borsària internacional, però no les notícies econòmiques nacionals o estatals. En canvi, s’han comptabilitzat totes les referències a problemes climàtics inusuals, encara que en els titulars no fessin referència explícita al canvi climàtic, que de fet, s’han trobat en comptades ocasions.

Per facilitar-ne la classificació s’ha establert un sistema de punts:

Article: 1 punt
Article amb foto: 2 punts
Faldó: 3 punts
Columna lateral: 4 punts
Titular o fotografia principal: 5 punts

canvi climàticSegons aquest rànquing (veure gràfic 1), el tractament de la crisi borsària a La Vanguardia ha obtingut 30 punts –amb tres titulars principals en 40 dies- contra els quatre punts assolits pel canvi climàtic.

El Periódico ha dedicat 23 punts a l’economia –dos titulars principals- i sis al clima, bàsicament a una portada amb la fotografia principal dedicada a les altes i inusuals temperatures.

A El Punt Avui són 29 punts a l’economia –amb un titular i dues fotografies centrals més- per set al clima, encara que en aquest diari hi ha l’únic titular on es parla de «canvi climàtic» com a causant de la sequera.

Finalment l’Ara és l’únic diari on s’iguala el recompte, amb 10 punts per a cada un dels temes. També és el que, de llarg, ha dedicat menys espai a les turbulències financeres. El canvi climàtic és protagonista de la imatge central de la portada en dues ocasions.

País Valencià i Balears

canvi climàticA Palma i València la situació es capgira totalment. Als diaris impresos a aquestes ciutats és molt estrany que els temes internacionals arribin a la portada i pràcticament no hi ha cap referència als problemes borsaris globals. En canvi, amb el focus molt més centrat en qüestions locals, les conseqüències de la sequera i la calor reben moltes més mencions. Amb tot, el canvi climàtic és nomenat explícitament en comptades ocasions.

Aquest és el resultat del recompte (veure gràfic 2):

Levante: Ni un sol comentari sobre les borses (zero punts) i en canvi tres punts pel temps, un d’ells per un titular d’un reportatge sobre el canvi climàtic.

Las Provincias: Quatre punts per als temes econòmics i tres per als climàtics.

Última Hora: Els problemes financers només han merescut una breu menció en portada (un punt), mentre que els climàtics sumen fins a 18 punts, sobretot per la sequera que està patint les Balears. Tot i aquesta cobertura, no hi ha cap menció al canvi climàtic.

Diario de Mallorca: Zero punts sobre la qüestió econòmica i 14 sobre la climàtica, també en bona part degut a la sequera. Tot i això, en una de les portades es destacava un reportatge sobre els efectes del canvi climàtic.