Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

 

Marxar del cine o del teatre perquè una pel·lícula o una obra no t’agraden, és un fet més que habitual i sol fer-se discretament per no molestar la concurrència i per no descol·locar els actors que han de continuar fent la seva feina. Plantar un acte públic perquè el que s’hi diu no ens agrada, és una forma de protesta molt estesa i d’altra banda gens original. Per això no em va sorprendre gens ni mica que el diputat popular Xavier Garcia Albiol abandonés l’acte inaugural de la Línia 9 del metro, just quan el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, acusava el govern espanyol d’haver dimitit de les seves responsabilitats d’inversió en mobilitat al nostre país. Tampoc em va semblar estrany que el regidor del PP, Jorge Fernández Diaz deixes plantada la poetessa Dolors Miquel, en la Gala de lliurament dels Premis Ciutat de Barcelona, mentre recitava el poema “Mare nostra”, que reivindica el dret de les dones a l’avortament i que per Fernández Diaz, era “repugnant i obscè”.

Aquestes dues sortides sonades dels màxims representants del PP al Parlament de Catalunya i a l’Ajuntament de Barcelona, em van posar en alerta d’una pràctica que he pogut comprovar que és més habitual del que es podria pensar, vinculada a aquest partit. Aquests en son alguns exemples:

Setembre de 2012. Senyera (Ribera Alta). Els regidors de l’equip de Govern abandonen el Ple per impedir la participació dels veïns en el torn de precs i preguntes, com s’ha fet sempre en aquest poble des del 1978.

Octubre de 2013. Barcelona. Els diputats del PP i de Ciutadans deixen els seus escons al Parlament en el moment en què el diputat de la CUP, David Fernández, els recordava que es manifestarien al costat de Plataforma per Catalunya, Falange Espanyola i el Casal Tramuntana en la concentració espanyolista del 12 d’Octubre.

Març de 2014. Puigpunyent (Mallorca). Els dos regidors populars abandonen la sala de Plens abans que es donés lectura a un manifest en contra del TIL (Tractament Integral de Llengües), conegut popularment com el “decret del trilingüisme”.

Octubre 2014. Rubí (Vallès Occidental). El grup de PP a aquest ajuntament marxa del Ple, després que els altres grups municipals retiressin una moció que aquests havien presentat per oposar-se a la participació de l’Ajuntament en actes de caire independentista.

I així podríem anar seguint ad infinitum perquè els casos abunden i a poc que fem una recerca ens els trobem arreu dels Països Catalans i, principalment, vinculats a la participació democràtica de la ciutadania i al debat nacional. No és una forma de protesta que puguem atribuir en exclusiva al PP, però si que ho és per l’abús que en fa aquesta formació. I aquí és on crec que rau el quid de la qüestió.

Quan aquests representants públics abandonen ostentosament un acte públic o el debat en un ple municipal o al Parlament, surten a la foto. Sempre havia sentit dir que “qui és mou no surt a la foto” però l’habilitat dels populars rau, precisament, en marxar davant de tothom, també dels mitjans de comunicació. Trobo que els fem el joc quan els dediquem fotos, vídeos i destacats d’articles sobre aquests exabruptes amb els quals, l’únic que fan és dimitir del debat democràtic al qual els obliga el càrrec pel que han estat escollits. Sóc de l’opinió que més que destacar aquests fets, que per repetició ja han deixat de ser notícia, caldria no donar-los el protagonisme que les urnes els ha negat. Si volen continuar sortint als mitjans que sigui per la defensa de les seves posicions en el debat de les idees i no per l’abandonament de les seves funcions.

I això si, quan aquests personatges vagin al teatre o al cine i no els agradi el que estan veient, que surtin amb més discreció que la què acostumen a tenir, que els demés volem seguir gaudint de la funció.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.