Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ahir es presentava l’informe anual sobre l’estat dels drets humans arreu del món d’Amnistia Internacional. L’estudi no és gens amable per a l’Estat espanyol, al que acusa de ser un «Dr. Jekyll – Mr Hyde» en matèria de drets humans: Bones paraules en els fòrums internacionals, però males pràctiques i incompliments de la legislació nacional i internacional en l’àmbit intern.

L’ONG internacional veu especialment en perill la llibertat d’expressió a l’Estat espanyol, que amb l’aprovació de la ‘Llei Mordassa’ i la reforma del codi penal que posa en risc el dret a la lliure expressió amb una penalització de l’enaltiment al terrorisme genèrica i confusa. L’exemple més recent d’aquest perill, segons la coordinadora de la secció catalana d’Amnistia Internacional, Adriana Ribas, és el dels titellaires madrilenys.

L’informe també recorda que l’Estat espanyol és un dels 30 països del món que ha expulsat refugiats als països en conflicte dels quals fugien, o un dels 122 on encara es mantenen pràctiques de tortura; la inassistència sanitària de 750.000 immigrants sense papers, la impunitat dels cinc militars espanyols acusats de torturar dos presoners iraquians a la base militar de les forces d’ocupació al país àrab el 2004 o la desprotecció a dones amenaçades per les seves exparelles i que, en alguns casos, ha suposat la seva mort.

La presentació de l’informe ha estat recollit en la gran majoria de mitjans de comunicació encara que, com acostuma a passar en aquests casos, de forma molt diferent segons les diverses línies editorials. El Mundo o La Vanguardia, per exemple, se centren en la part internacional de l’estudi, oblidant tot el capítol referent a l’Estat espanyol, mentre que El País ha destinat un article específic al capítol intern, tot i que endolcint algunes de les parts, com la de la tortura, que sí que han recordat altres mitjans situats a l’esquerra.

TVE, per la seva banda, també ha emès un reportatge explicant tant la part més global com la més estatal de l’informe –tot i que el pes se centra clarament en la primera- de dos minuts i mig i una factura més que correcta. Amb la característica, però, que aquesta peça ha estat reservada per l’informatiu nocturn de La 2, el que té menys audiència de la televisió pública espanyola i que, recentment, va ser el centre de la polèmica per l’ordre de relegar-lo a la una de la matinada.

En canvi, a pesar de tenir les imatges gravades i la peça editada, l’informatiu matinal de TVE no ha fet ni una sola menció a l’informe mentre, a les mateixes hores, la majoria d’edicions digitals ho destacaven en portada.

La prova de foc serà a les 3 de la tarda, quan TVE emet un dels seus telediaris més vistos i podrà comprovar-se si, definitivament «tapen» la notícia o decideixen donar-li cobertura.

Actualització: Al Telediari de les 15h, TVE sí que ha informat de l’informe d’Amnistia Internacional, incloses les referències a la “Llei Mordassa” i l’expulsió d’immigrants, tot i que no ha citat l’Estat espanyol entre els 30 països que han expulsat refugiats a zones en conflicte o entre el 122 on s’han produït tortures.