Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Albert Ballesta, successor de Carles Puigdemont a l’alcaldia de Girona per CDC, acaba d’arribar a un pacte amb Ciutadans i el PP per tal d’aprovar el cartipàs municipal. La situació s’assembla bastant a la que va viure Lleida el passat juliol, quan Àngel Ros, guanyador amb minoria de les eleccions municipals amb el PSC, va arribar a un acord de governabilitat amb Ciutadans.

Comparar dues situacions sempre és complicat, puix sempre hi ha elements que poden explicar la diferent cobertura en un cas o un altre. En el cas de Lleida, per exemple, l’acord PSC-Ciutadans incloïa una sèrie de clàusules més polítiques, com impedir l’entrada de l’ajuntament a l’AMI –una proposta que el Ple ja havia rebutjat amb anterioritat-, no permetre les estelades dels edificis públics o revisar la política lingüística municipal.

En el cas de Girona els resultats tenen un caire bàsicament de gestió local, però també les diferències entre les forces sobiranistes –bàsicament ERC i CDC- són més petites. Al final, el pacte entre aquestes ha estat impossible per una diferència de 5.000 euros en el sou de l’alcalde –de 73.000 a 68.000- i el número i salaris d’alguns assessors. Així doncs, la imatge sobiranista de CDC –de l’agrupació a la qual pertany el mateix president de la Generalitat- quedaria tacada per només uns milers d’euros.

Però el fet que en un cas el pacte hagi estat amb el PSC i en el segon amb CDC pot haver fet incrementar el biaix a la premsa catalana? Analitzem els titulars dels principals diaris de Barcelona. L’informe ha evitat expressament analitzar la premsa de Lleida i Girona per entendre que, naturalment, el factor local podia afegir matisos a la seva cobertura que dificultarien la comparativa.

Ara

Lleida: «Ros cedeix a l’espanyolisme de C’s per agafar aire a Lleida». Un titular clarament polític. És Ros qui cedeix i a més ho fa, no només a ciutadans, sinó a «l’espanyolisme de C’s».

Girona: «El nou alcalde aprovarà el cartipàs de Girona amb el suport de PP i C’s». Un titular molt més neutre. L’alcalde no té nom, el cartipàs «s’aprova» sense cessions amb unes formacions que tampoc tenen una definició política predeterminada. A més, el subtítol remarca que «Els convergents tornen a allargar la mà a ERC perquè sigui la seva ‘parella de ball’ a l’equip de govern», o sigui que CDC, que acaba de pactar amb PP i C’s «torna» a obrir-se a ERC, se suposa que per què és ERC la que s’ha tancat?

El Punt Avui

Lleida: «Pacte antisobiranista a la Paeria». El pacte té una clara connotació política i, a més, és a la contra.

Girona: «Cartipàs amb el PP i Ciutadans». Titular més neutre impossible, no hi ha subjecte del pacte –«alcalde» o «CDC»- , però és que ni tan sols hi ha el verb «pacte».

El Periódico

Lleida: «Quan Àngel Ros defensava una ‘Catalunya-Estat’». Un titular prou acusatiu, retraient a Ros els seus canvis d’opinió per tal d’aconseguir mantenir-se a l’alcaldia. El subtítol aprofita per burxar encara més a la ferida: «L’alcalde de Lleida, que acaba de pactar amb Ciutadans, va anar a la primera gran manifestació de la Diada, va renunciar a l’escó i va votar a la consulta del 9-N»

Girona: «L’alcalde de Girona pacta amb el PP i Ciutadans». De nou, titular neutre que no indica si el pacte és o no contra natura i que evita les sigles CDC juntament amb el verb «pacta» i PP i C’s a la mateixa frase. El subtitulat fins i tot pot sembla un descàrrec, ja que, fet i fet, Ballesta no tenia cap altra opció: «Ballesta pren aquesta decisió davant la negativa d’ERC d’avalar el seu sou».

La Vanguardia

Lleida: «Ros pacta a Lleida amb Ciutadans per a la governabilitat de l’ajuntament». La capçalera de Godó sembla prendre la direcció inversa a la resta. Aquí no només no sembla un pacte investit de connotacions negatives o contradiccions, sinó que fins i tot vindria motivat per una cosa tan desitjable i natural com «la governabilitat de l’ajuntament».

Girona: «Ballesta pacta amb C’s i PPC poder apujar el sou d’alcalde». Primer diari que fa alguna referència al tema del sou, i a més indica que és per apujar-lo, una qüestió que, actualment, porta associada una indiscutible càrrega negativa.

Nació digital

Lleida: «Ros defensa el catalanisme del PSC i diu que el pacte amb Ciutadans no és un viratge cap a l’espanyolisme». L’alcalde de Lleida s’ha de «defensar» i ha de negar, vistes les condicions del pacte, el que és innegable, l’accés d’una força eminentment espanyolista a influir la política d’un gran ajuntament català.

Girona: «CiU de Girona pacta amb PP i C’s el cartipàs i el sou de l’alcalde». Titular força neutre però més detallat. És CiU la que pacta amb PP i C’s i a més hi inclou el tema del sou de l’alcalde, encara que aquest, al subtítol, es presenta com una rebaixa i no una pujada: «L’acord inclou un salari de 73.000 euros per l’alcalde, 2.000 menys que la proposta inicial». Un segon subtítol detalla que «ERC exigia una rebaixa major».

Vilaweb

Lleida: «Àngel Ros pacta amb Ciutadans i blinda la paeria contra el sobiranisme». Un nou titular que destaca la càrrega política i ideològica de l’acord de Gobern de Lleida.

Girona: «Ballesta pacta amb Ciutadans i PP per aprovar el cartipàs de l’Ajuntament de Girona i el sou d’alcalde». Aquí el titular és molt més neutre, pràcticament calcat al de Nació Digital i, presumiblement, redactat per l’ACN que és qui signa la notícia, ja que apareix exacte en altres mitjans. Tampoc especifica si el sou puja o baixa però en canvi afegeix més detallisme al pacte en si, que seria «per aprovar» dues coses en concret. Les sigles de CDC tampoc apareixen.

ElMón

Lleida: «Àngel Ros fa un pacte espanyolista amb Ciutadans a Lleida». Un altre titular de marcat perfil ideològic. Ara ja no és només Ciutadans «l’espanyolista» sinó tot el pacte en si.

Girona: «Ballesta pacta amb C’s i PPC per aprovar el cartipàs de l’Ajuntament de Girona i el sou d’alcalde». Altre cop el titular de l’ACN. L’interès de ElMón per la notícia s’evidencia en el fet que aquest matí es trobava baix de tot de la seva portada, molt per sota d’una altra notícia aparentment menys nova: «Àngel Ros pacta amb C’s una Lleida ‘completament bilingüe’».

Directe.cat

Lleida: «Ros ven Lleida a l’espanyolisme anticatalà de Ciudadanos». Indubtablement és el titular amb més càrrega ideològica de tots: no hi ha «pacte» sinó «venda», «l’espanyolisme, a més, és «anticatalà» i s’opta per anomenar Ciutadans com Ciudadanos. El subtítol no només reforça el missatge sinó que a més li dóna una categoria que supera l’àmbit local: «El PSC traeix el socialisme i es dilueix en Ciudadanos»

Girona: El diari evita informar del pacte en si i només ho fa de les reaccions posteriors «ERC Girona rebutja ara qualsevol acord amb el nou alcalde, després dels acords assolits per aquest amb PP i C’s».

Aclariment: Aquest article és anterior al canvi de posició de Ciutadans que ha frustrat el pacte a última hora. En tot cas, l’anàlisi es refereix a com els diaris han cobert un pacte que llavors semblava ferm i per tant manté tota la seva validesa.