Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Hi ha una campanya de El País, i el Grupo Prisa en general, per magnificar la crisi de Podemos en plenes negociacions per a la investidura del govern espanyol? S’estan utilitzant fets menors per tal d’intentar desestabilitzar la formació morada? Recentment hi ha hagut nombroses acusacions des de les files de Podemos en aquest sentit, bé siguin anàlisis més generals, bé acusacions més concretes de manipulació, com la que va fer el diputat català Albano Dante Fachin.

Corroborar aquestes tesis requeriria un estudi de més envergadura, però avui El País sí que ofereix un exemple que reforçaria els arguments que defensen que hi ha una sobre cobertura només explicable pels interessos polítics.

elpais21-3-16En la portada en paper, però també en la digital en el moment de tancar aquesta edició, el diari de Prisa destaca que «Ada Colau retreu a Podemos i Pablo Iglesias la seva ‘arrogància’». La informació està extreta de la biografia política de l’alcaldessa de Barcelona Ada, la rebel·lió democràtica, un llibre de més de 300 pàgines on es «repassa el seu camí des de l’activisme fins a la vara d’alcaldessa, sense pèls a la llengua», segons pot llegir-se a la darrera línia del mateix article de El País. Segons la sinopsi que publica l’editorial al seu web, al llibre es parla «del seu encaix en el càrrec, els contactes amb els homes de l’Ibex-35, la relació de fredor amb Artur Mas, la complexa convivència electoral amb Pablo Iglesias, la sintonia amb Iannis Varufakis; la difícil conciliació familiar…».

Però sembla que res de tot això ha interessat El País, que dedica tota la notícia només a explicar la relació de Colau amb Iglesias, Podemos i altres dirigents de la formació i destacant bàsicament aquelles expressions que poden tenir un significat més negatiu. De fet, el diari publica una altra notícia on sí que es repassen la resta de temes del llibre, però aquesta no es destaca en portada i ni tan sols s’enllaça a la que es considera principal.

Crisi de Podemos o crisi del PP?

L’interès per aquesta relació –que vindria a confirmar les tesis del diari sobre les dificultats per mantenir unit l’espai polític de Podemos i els seus aliats- és proporcionalment inversa en importància a les revelacions dels SMS de Rita Barberá fetes, precisament, per la Cadena Ser, ràdio germana de El País.

Segons ha explicat aquesta emissora –i després han repicat la gran majoria d’edicions digitals i tertúlies- la senadora i exalcaldessa de València estaria enviant missatges «desagradables» -«amenaçants» segons la versió- a dirigents del PP que li han demanat la dimissió o l’expulsió. Segons la cadena Ser, els missatges inclourien expressions com «compte amb allò que dius», «t’has passat molt» o «això es paga». Una situació que mostraria la gravetat de la crisi dins el PP, sobretot tenint en compte la importància que Barberá té per aquest partit i que sobrepassa de molt les terres valencianes.

Però tot i això, en el moment de publicar aquesta anàlisi El País encara no havia publicat cap notícia relacionada i, molt menys, destacada en la seva portada digital, encara ocupada per la ressenya del llibre sobre Colau. Ara caldrà veure la versió en paper de demà.