Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La capacitat de Las Provincias per «l’autopolèmica» no deixa de sorprendre. Si al gener va ser la celebració d’una cavalcada infantil, ara ha estat l’oficialització del topònim de la ciutat en valencià.

A pesar que l’aprovació del topònim normalitzat a la comissió de Cultura de l’Ajuntament va fer-se per unanimitat i que, de fet, es tracta només del desenvolupament del reglament de l’acord d’Usos i Normalització del Valencià aprovat –també per unanimitat- el 1996, el diari de Vocento ha tractat de convertir aquest fet en una decisió dubtosa i marcada ideològicament, encara que amb ben pocs resultats.

El mecanisme que ha emprat Las Provincias per tal d’intentar inflamar la polèmica ha estat el de l’enquesta, un mecanisme que tenen totes les edicions digitals dels diaris per tal de fomentar «la participació», encara que en realitat són aplicacions que tècnicament no poden anomenar-se enquestes ni tenen cap validesa científica per conèixer l’opinió de la gent, ni tan sols els lectors del mateix diari, però que sovint són emprats per generar «notícies».

La primera d’aquestes consultes del diari va preguntar si «et sembla bé que es valencianitze el nom de la ciutat de València». Amb aquest redactat era òbvia la victòria del ‘sí’, ja que és complicat justificar l’oposició a la «valencianització de València».

Com el resultat no devia ser el que esperaven els editors per a generar «l’autopolèmica» ho van tornar a intentar amb una nova pregunta que ja especificava si el nom de la ciutat havia d’accentuar-se amb accent obert –com defensa l’acadèmia- o tancat –com defensen alguns sectors del secessionisme lingüístic, però no tots, ja que l’accent obert va ser aprovat amb el suport d’Unió Valenciana. Ara sí que el resultat ja podia servir per mostrar que «hi ha una oposició» a la decisió municipal, encara que Las Provincias ni tan sols publica el nombre de vots de les seves consultes.

detallportadaLPAixí, al marge del debat científic que hi pugui haver en el camp de la filologia, no hi ha cap dubte l’oficialitat del topònim amb accent obert. A pesar d’això Las Provincias assegura que en un titular que «L’Ajuntament aprova per unanimitat el qüestionat nom de ‘València’». El mateix article reconeix que tots els grups municipals van aprovar aquesta denominació tant el 1996 com a l’actualitat. Això sí, oblida recordar que aquesta és la forma utilitzada pel logotip oficial de la corporació municipal des d’octubre de 2009.

Llavors, qui qüestiona el nom de València tal com s’acaba d’aprovar? Doncs bàsicament la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) –una entitat que no reconeix la gramàtica oficial de la llengua i que manté una ortografia paral·lela-, i una «Plataforma Valencianista» tan representativa que el mateix diari la qualifica de «anomenada», ja que és pràcticament desconeguda pel gran públic.

El fet que «un dels acadèmics [de l’AVL] va emetre un informe fa nou anys favorable a la denominació amb l’accent tancada» es converteix a l’article en què l’Acadèmia «manté postures diverses sobre aquesta qüestió», a pesar que en la toponímia oficial apareix València amb accent obert com a única opció.