Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Per als mitjans i els periodistes és molt difícil fer periodisme prenent com a marc referencial el conjunt dels Països Catalans per igual. Les lògiques administratives, llargament sedimentades, que imposen la divisió en autonomies espanyoles i d’altres territoris dels Països Catalans condicionen en gran mesura l’àmbit informatiu dels mitjans. Això no és nou, i fa poc ho assenyalava Albert Balanzà en aquesta mateixa secció.

La majoria de mitjans del Principat tracten preferentment la informació de Catalunya i parlen de les Illes, el País Valencià i els altres territoris com si fossin “més simpàtics”; se’ls dóna una certa preferència i un tractament diferenciat del que es dóna, per exemple, a Sòria o Múrcia, però gairebé mai al nivell al que es tracten els temes estrictament principatins.

A diferència de Balanzà, o si voleu com a complement, el problema que he detectat en el periodisme amb perspectiva de Països Catalans no és només la voluntat, la disponibilitat i l’interès, també el com; com es parla i quin discurs es manté es parla dels altres territoris des de Catalunya. Entenc que els mitjans de Barcelona, per molta perspectiva de país que tenguin, parlin primer d’Ada Colau que de Joan Ribó, però en canvi em grinyola el tractament que es fa del que passa i de les persones que viuen als Països Catalans fora de Catalunya.

El Periódico va entrevistar a Antoni Torrens en el marc dels Foguerons de sa Pobla a Gràcia. En vaig parlar al blog. A més d’abusar de tòpics, es va transcriure la conversa intentant imitar la parla mallorquina. Això és un defecte de qualitat, de fons i de forma, de la concepció que es transmet dels mallorquins i del nostre parlar: quina raó hi havia per reproduir (malament) el parlar de Mallorca i no fer-ho amb el de Tortosa o el de Lleida. Per què, si normalitzam l’ús habitual de totes les parles de Catalunya i les transcrivim en estàndard fem aquest tractament diferenciat dels mallorquins? En aquesta entrevista de VilaWeb al portaveu de MÉS per Mallorca David Abril els “errors” són més subtils i més mals d’identificar, però també n’hi trobaríem.

Dic tot això perquè el bessó de l’assumpte no hauria de ser l’igual tractament de tots els territoris en un determinat mitjà, sinó un tractament lingüísticament i periodísticament correcte, desacomplexat i allunyat de tot paternalisme.

En la mateixa línia, vull llançar una reflexió a l’aire. I si enlloc d’obsessionar-nos per la “visió de país” centram els esforços en normalitzar el tracte que entre territoris en tots els nostres mitjans? En aquest sentit, el nou rumb que sembla que està prenent IB3 i que, entre altres coses, farà que aviat es pugui tornar a rebre a Catalunya sembla un petit pas envant important.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.