Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Al nostre país, hi ha actualment unes 350.000 persones que es diuen Garcia de primer cognom. És, amb molta diferència, el cognom més freqüent dels Països Catalans, com també ho és a Espanya, mentre que a França ocupa la 15a posició del rànquing. A continuació, entres els cognoms més freqüents, en trobem diversos acabats amb la terminació -ez (que indica “fill de”, en castellà), com ara Martínez, López, Sánchez o Pérez. Aquesta recopilació no ha pogut tenir en compte els habitants de la Catalunya Nord ni els d’Andorra o la Franja de Ponent, territoris dels quals no hi ha dades públiques sobre aquest àmbit. Però la suma de dades provinents de l’Instituto Nacional de Estadística espanyol pel que fa a les vuit províncies del nostre país sota administració espanyola ens dóna resultats interessants. Per exemple, que Ferrer i Sanchis són els primers cognoms d’arrel catalana al País Valencià, que Ferrer i Vila ho són al Principat de Catalunya, mentre que Pons n’és el primer -i força destacat- a les Illes Balears.

1. Països Catalans

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Examinem els diferents rànquings un a un. En primer lloc, el del global dels Països Catalans, que hem construït amb les dades del padró d’habitants de l’1 de gener de 2014 referides a persones residents a les províncies d’Alacant, Balears (Illes), Barcelona, Castelló, Girona, Lleida, Tarragona i València.

ppcc

Una característica d’aquest rànquing és que Martínez ocupa el segon lloc, mentre que en el global de l’Estat espanyol només és el sisè dels cognoms més freqüents, per darrera de González, Rodríguez, Fernández i López. Cal dir també que Garcia és el cognom més freqüent a les vuit províncies aquí recopilades, igual com ho és a 25 províncies més de l’Estat (només 17 se’n salven). En aquest sentit, els Països Catalans actuen com un bloc monolític.

2. País Valencià

pv

Al País Valencià la diferència entre Garcia i Martínez es molt més petita que en el conjunt dels Països Catalans, només 12.000 persones. Pel que fa als cognoms que s’escapen dels més habituals, a Alacant trobem en el lloc 25è Rico, amb més de 5.000 persones, i en el 27è, Mas, amb 4.700. A la província de Castelló, destaca el cognom Beltran, que ocupa el 14è lloc, amb unes 3.500 persones, quantitat força notable per una demarcació poc habitada. Al lloc 20è, trobem Martí (sense ‘n’ final), a poca distància del Martín d’origen castellà. I finalment, a la província de València, els primers cognoms singulars són Ferrer, al lloc 17è (10.805 persones) i al 18è, Sanchis (10.542). Curiosament, Sanchis no apareix ni a Alacant ni a Castelló entre els primers 50 llocs del rànquing, o sigui que és un cognom molt propi de València i voltants.

Altres cognoms propis del país força freqüents són Mira, Verdú, Senpere i Bernabeu (a Alacant); Sales, Segarra, Pitarch i Nebot (a Castelló); i Blasco, Peris, Cervera i Esteve (a València).

3. Illes Balears

IB

A les Balears, destaca aquest novè lloc del cognom Pons (que entra al rànquing just després de tots els -ez). Gairebé 9.000 persones de les Illes el porten com a primer cognom. És, amb seguretat, el territori del país on més noms autòctons apareixen entre els primers llocs del rànquing. En el lloc 12è, hi trobem Ferrer, amb més de 6.000 persones, Serrà està al lloc 17è, amb unes 5.000 persones que el porten; i entre els 50 més freqüents a les Balears, hi ha cognoms com Riera, Oliver, Coll, Barceló, Rosselló o Tur.

4. Catalunya

cat

A part de la preponderància dels noms d’origen castellà, fruit de les onades migratòries que Catalunya ha acollit i del mestissatge de fa segles, en aquest territori trobem diferències notables entre les 4 províncies. Si a Barcelona hem d’anar fins al lloc 34è del rànquing per trobar un cognom amb arrel catalana (Ferrer), a Girona ja el trobem al lloc 9è (Vila), a Lleida també al lloc 9è (Solé, així amb accent final) i a Tarragona al 15è (Martí). Altres cognoms propis força freqüents són Vila, Soler, Serra i Vidal (a Barcelona); Serra, Soler, Puig, Ferrer, Bosch, Font i Costa (a Girona, on el cognom Pujol queda relegat al lloc 29è); Farré, Vila, Martí, Roca, Serra i Capdevila (a Lleida); i finalment, Ferré, Solé, Roig i Sabaté (a Tarragona).

5. Catalunya del Nord

CN

No disposem d’estadístiques oficials sobre la Catalunya Nord, però sí que al web Journaldesfemmes.com hi ha un rànquing no oficial, ordenat per departaments. Es tracta d’una estimació a partir del servei de retrobament d’amics ‘Copains d’avant’, al qual estan inscrits 11 milions de ciutadans francesos. Segons aquest rànquing, Garcia també és el cognom més usual al Departament dels Pirineus Orientals, seguit de Martínez, Sánchez i Vidal. No és fins al lloc sisè que trobem el cognom més freqüent a l’Estat francès (segons aquesta mateixa font), Martin. Pel que fa a cognoms amb arrel catalana, trobem Ferrer al lloc 13è i Esteve, al 18è. I dins dels 50 primers, hi ha Pons, Roca, Robert, Costa, Mas, Soler, Canet i Pla.

Un Comentari

  1. Sandra

    I per què només l’estudi del primer cognom? Seria interessant veure el segon, no?