Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La setmana passada van aparèixer una sèrie de pintades criticant el turisme al centre de Palma. El que a priori hauria passat desapercebut, quedat en una anècdota o, en el millor dels casos, servit com a catalitzador per emplaçar a un debat sobre el model turístic, a Mallorca s’ha convertit en un escàndol politicomediàtic conegut ja com el ‘cas de les pintades antituristes’.

UltimaHora14-4-16UltimaHora13-4-16De pintades iròniques o crítiques amb el turisme n’hi ha a tot arreu on la massificació d’aquesta activitat comporta greus molèsties als residents que miren de fer la seva vida quotidiana, però els dos principals diaris mallorquins han tracta de presentar aquests fets com una cosa excepcional i terrible que podia tenir greus conseqüències. Última Hora ho ha destacat dues vegades en portada, mentre que Diario de Mallorca li ha dedicat un editorial on, paradoxalment, es critica que sigui «molt fàcil magnificar mediàticament allò que no passaria de ser una acció marginal». Ambdós rotatius han publicat articles «Palma s’omple de pintades contra el turisme», fotogaleries, vídeos i li han donat una importància política d’alt nivell.

Potser hagués estat més productiu aprofitar aquest espai dedicat a escandalitzar-se per les ‘pintades antituristes’ a mirar d’abordar el debat sobre el model turístic i els seus límits. La temporada turística a Mallorca es preveu que superi tots els records de visitants enmig de greus problemes d’infraestructures, ambientals i laborals generats o agreujats per l’actual model. Veus com el Grup Ornitològic Balear alerten sobre la situació límit a l’illa i, fins i tot, des del Govern mateix hi ha veus que assumeixen parcialment el problema. Tot el contrari, l’editorial de El Diario de Mallorca deixava clar que «De cap manera es pot caure en la simplicitat d’associar aquesta forma de respondre a moments de saturació que afecten Palma».

No tota la premsa balear ha actuat així. Diari de Balears s’ha limitat a informar amb un breu de les pintades i en un apunt d’opinió ha lamentat que es generi tant escàndol per aquestes pintades i tan poc per les esvàstiques i amenaces pintades a la façana de Can Alcover. Ara Balears sí que ha dedicat un article més ampli als fets en si, però un dels seus articulistes d’opinió sí que posa l’enfocament en les conseqüències de la saturació turística i no en el problema (molt menor) de les pintades.

També cal ser conscients que, en altres ocasions, unes poques pintades han servit per preveure una davallada turística catastròfica o algun apocalipsi pitjor.