Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

De tot el rebombori a l’entorn de la crema constitucional que va fer Empar Moliner la setmana passada, m’agradaria centrar-me breument en la reacció de TV3, més pròpia d’una cadena autonòmica que no pas d’una televisió nacional. Televisió de Catalunya va lamentar que aquelles imatges haguessin pogut resultar ofensives i va decidir retirar-les no només del seu portal web, sinó també de servidors de vídeo com YouTube, fet encara més excepcional. Els serveis jurídics de la Corporació van considerar que això facilitaria una possible defensa legal en cas de ser necessària.

Aquestes decisions les van prendre en una reunió d’urgència dues persones de la direcció de TV3 i dues dels serveis informatius i del programa “Els matins”, abans i tot que el Consell de l’Audiovisual de Catalunya anunciés que estudiaria el cas d’ofici i que la Brunete mediàtica posés en marxa la seva artilleria. Podem comprovar un cop més com els equips directius es renoven i es regeneren, però les actituds s’hereten. En aquest cas i al meu humil parer, una actitud d’autocensura, submissió i humiliació absolutament innecessària.

Podem estar més o menys a favor de xiular himnes i cremar banderes o altres símbols, ens pot caure millor o pitjor l’Empar Moliner i podem considerar que una acció així només subministra munició a l’unionisme i els dóna una excusa fàcil per atacar TV3, una eina que molts sí que cremarien a la foguera sense cap preàmbul. A mi l’acció d’Empar Moliner em va semblar una denúncia simbòlica ben argumentada i una càrrega gairebé poètica i certament potent d’un fet polític escandalós, com és el fet que un Govern utilitzi un text legal per impedir que un altre Govern miri de protegir els seus ciutadans més necessitats.

Catalunya serà independent perquè molts dels seus ciutadans ja fa molt de temps que han desconnectat d’Espanya. La desconnexió no és ens la programarà un equip d’enginyers per a les 17.14 del dia de la proclamació, sinó que és un procés contagiós que avança de manera lenta però inexorable. Fóra bo que TV3 també desconnectés juntament amb l’audiència i no retirés vídeos a la primera de canvi, com si la Constitució espanyola d’avui fos la borbonalla del passat. A veure si aprenem que les eleccions generals no són les espanyoles, el govern central és el de la Generalitat i els reis són els pares. I algun dia no massa llunyà TV3 no serà TV3 perquè serà TV1.

 

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.