Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Fa una setmana que IB3 ja es pot tornar a sintonitzar a Catalunya i la Franja. Pocs mesos abans, al desembre, les Balears havien recuperat el Canal 33, el Súper 3 i el 3/24, després de sis mesos d’apagada. Altres fronts continuen encallats: el procés de la nova radiotelevisió valenciana avança més lentament i amb més complicacions del que en un principi s’havia previst i a pesar de no haver-hi cap impediment tècnic ni legal, TV3 i IB3 encara no poden veure’s al sud del Sénia. Tampoc és possible la recepció de la gran majoria de ràdios i televisions en català al conjunt del territori.

És per això que la plataforma Enllaçats per la llengua ha decidit donar un impuls al seu manifest #Ambsenyal, publicat l’octubre de l’any passat i signat per 120 entitats d’arreu dels Països Catalans –entre elles el Grup de Periodistes Ramon Barnils, editor de Mèdia.cat-, aprofitant els actes que giren al voltant de Sant Jordi i de la Diada del País Valencià.

Vicent Mauri, portaveu de #Ambsenyal al País Valencià ha destacat a Mèdia.cat que precisament aquest territori és el principal escull ara mateix per a la normalització d’un espai audiovisual comú en català. Mauri ha reconegut que la situació és decebedor, sobretot després d’una reunió amb el Secretari Autonòmic de Comunicació, José María Beltrán, ara fa un mes «a la que no va arribar-se a cap compromís» i que per això han demanat noves reunions amb els presidents del Consell i Les Corts. «Ens preocupa la dilatació de la reobertura de RTVV, que és un mandat dels votants a l’actual govern i tampoc hi ha cap motiu perquè TV3 no estigui connectada, no cal esperar RTVV. I en el cas de les ràdios encara és més escandalós, ja que la connexió –o posada en marxa en cas de Ràdio 9- encara és més fàcil. Aquest és un tema vital per a la nostra llengua i alguna cosa està fallant perquè la decisió és política».

ambsenyalL’intens cap de setmana ha començat aquest matí a València davant el palau de la Generalitat, quan representants de les entitats valencianes s’han concentrat per exigir un espai de comunicació conjunt a tots els territoris de parla catalana, coincidint amb les concentracions setmanals de la plantilla de RTVV per demanar la reobertura de la cadena.

A la tarda la mobilització es traslladarà a Elx, on hi ha convocada una concentració a la plaça de Baix a les set, i a Barcelona, on es llegirà el manifest en el marc de l’assemblea pública dels Amics de la Bressola, a les 8 hores als cinemes Texas (carrer Bailèn, 205).

A l’Alguer la campanya #Ambsenyal participarà en la Festa de Sant Jordi, que a la ciutat de Sardenya s’allarga durant tot el cap de setmana.

Finalment a les Illes Balears hi ha prevista una reunió entre l’STEI-i i l’Assemblea de mestres i professors en català amb el Govern per proposar la creació d’un Consell audiovisual de l’espai de comunicació en català.

Aturades a TV3

També demà, TV3 viurà la primera jornada d’aturades parcials –que continuaran el 26 d’abril i el 3 de maig- de dues de la tarda a dos quarts de quatre i de dos quarts de nou a dos quarts de deu del vespre.

La vaga és per exigir a la direcció de la CCMA que es retiri del procés penal contra un treballador de TV3 acusat de filtrar les dades de salarials i contractuals de la plantilla, en el marc de les protestes per l’ERO que l’ens va acabar aprovant el 2012. Aquest treballador s’enfronta a una petició fiscal de set anys de presó, el que ha motivat la solidaritat del conjunt de la plantilla.