Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Una persona grava un vídeo d’una parella mantenint relacions sexuals a una andana del metro de Barcelona i les imatges ràpidament esdevenen virals. Totes les edicions digitals de diaris, ràdios i televisions ofereixen el «vídeo del sexe al metro» i en la majoria de casos esdevé una de les «notícies» més llegides.

No hi ha res que estranyi o escandalitzi. És l’anomenada «guerra pel clic». Totes les redaccions estan fornides amb pantalles que mostren l’evolució de l’audiència digital en temps real. Cal mantenir les estadístiques de visites perquè els comercials ho puguin vendre als potencials anunciants. I el sexe sempre ven. Si no es pot explicar amb l’exemple de La Vanguardia. La seva edició digital s’ha anat especialitzant des de fa temps en potenciar tot aquest tipus de continguts –xafardeigs, curiositats, vídeos virals i temàtiques sexuals- i avui en dia ja és el tercer diari amb més audiència d’àmbit estatal després d’una pujada espectacular els darrers mesos.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Però aquest no és sinó un exemple més. Només cal fer una cerca incloent les paraules «couple», «caught», «sex» i «public» per trobar de desenes de notícies com la del «vídeo del sexe al metro» en països com Canadà, Àustria, els EUA o Anglaterra. Fins i tot a casa nostra tenim un exemple de diari que pràcticament podria estrenar una secció especialitzada. A Levante és habitual informar-se sobre les parelles enxampades a la universitat, la platja de Xàbia o la de Benidorm.

El problema pels mitjans és que cada cop més estudis posen en dubte la rendibilitat econòmica d’aquesta fal·lera per aconseguir com més visites millor i que el futur depèn de fidelitzar i retenir el lector. Però mentre les empreses informatives no canvien l’estratègia, qui en surt més perjudicat és el periodisme. Tal com recorda el periodista Miquel Pellicer al seu blog «al final sembla que ven més un polvo al metro de Barcelona que una bona història. Què són uns quants vaivens per un grapat de visites? Pa per avui gana per a demà».

Però el cas barceloní sí que té alguna diferència notable respecte als exemples citats abans. Costa trobar altres casos en què un «vídeo del sexe al metro» o similar hagi generat una polèmica similar, amb les principals tertúlies polítiques centrades en el tema i amb representants electes fent declaracions i extraient-ne conclusions sobre la gestió.

Aquesta vegada, els continguts sensacionalistes i virals no s’han limitat a ocupar l’espai de les notícies serioses als mitjans, sinó que fins i tot han agafat el seu lloc i han aconseguit esdevenir centrals en l’agenda política.

editoLVmetroActualització: L’endemà de la publicació d’aquest article, La Vanguardia ha dedicat el seu editorial al vídeo del sexe del metro, tot assegurant que els fets tenen “una gran transcendència” i que no són “una anècdota”.