Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

culpesEls titulars de les portades d’avui són prou coincidents a destacar el que consideren un fracàs dels partits polítics a l’hora de posar-se d’acord per a formar un nou govern espanyol. «Fracàs polític», «Fracàs de la política espectacle» o «La impotència dels partits porta els espanyols a les urnes» destaquen aquestes culpes dels representants electes. Només La Razón s’ho pren amb més esportivitat i converteix una repetició electoral per bloqueig polític en una «segona volta». A Barcelona els titulars són similars: «Suspens general», «fracàs dels partits» o «incapaços de pactar».

Però són els polítics els únics responsables de la situació? Llegint els titulars i editorials d’avui sembla evident que tots els diaris frisaven per un acord polític que finalment no s’ha produït. Però a aquests editorialistes els valia qualsevol acord? Llencen les culpes als polítics per no haver pogut formar govern o per no haver format el govern pel qual ells han pressionat? Quina hauria estat la portada d’aquests mateixos diaris si l’acord no hagués estat del seu gust?

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

culpesUna recerca als editorials de la premsa de Madrid –que s’ha mostrat molt més taxativa i combativa en aquest assumpte- pot donar algunes pistes.

El País, per exemple, recordava els «Límits del pacte» fa tan sols unes setmanes. «L’acord amb Podem és desaconsellable per l’ambigüitat que rodeja a aquesta força» i «acceptar pactes perillosos per evitar-ho [la repetició d’eleccions] comporta uns riscos que la societat no ha de córrer». Uns dies abans havia defensat que «el PP i el PSOE han de parlar abans de rendir-se a noves eleccions». Així doncs és «la impotència dels partits» o la impossibilitat de la gran coalició la que porta els espanyols a les urnes?

El Mundo, fa un mes, considerava que «Sánchez ha d’oblidar-se d’aquesta possibilitat [el pacte amb Podem] i iniciar un procés de diàleg amb el partit que més vots va obtenir en les eleccions del 20 de desembre». També va afirmar que «Sánchez no ha de creuar les línies roges per a ser president». Avui, amb molta solemnitat explica que «és la primera vegada des de l’aprovació de la Constitució el 1978 que s’han de celebrar unes noves eleccions perquè els partits no han estat capaços de posar-se d’acord».

culpesABC considerava que «l’entreguisme del líder del PSOE a Podem és una irresponsabilitat amb Espanya, perquè representaria un projecte polític i econòmic inviable a Europa» i que «El PSOE cometrà un error de conseqüències imprevisibles si cedeix al xantatge de Podem», així que se suposa que el «fracàs de la política espectacle» ha degut suposar un alleujament entre els seus editors.