Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Dimecres 27 d’abril al matí, un centenar d’alumnes de primària de les escoles del barri barceloní de Gràcia es troben, amb les seves famílies per fer jocs i activitats al carrer. No han anat a escola per tal de fer insubmissió a la LOMCE i boicotejar les proves externes que aquesta llei ha implantat. TV3, BTV –i altres mitjans, però les televisions són més visibles- cobreixen la protesta.

La sorpresa ve després. El Telenotícies de TV3 no inclou cap peça sobre el tema mentre dedica pràcticament dos minuts a explicar que l’autobús Manresa-Montserrat fa un sol viatge l’any o dos minuts i mig a la indústria catalana de vestits nupcials.

De fet, la concentració de Gràcia a penes va ser coberta a cap mitjà, pel que des de la Xarxa d’Escoles Insubmises a la LOMCE (XEI) –la plataforma que agrupa les famílies que es neguen a fer les proves, així com el gruix de representants de a comunitat educativa- parlen d’una «apagada informativa». Una setmana abans, una roda de premsa per explicar la campanya amb el suport de sindicats, estudiants, AMPA i associacions pedagògiques a penes si va tenir un breu ressò a alguns mitjans com La Vanguardia i Vilaweb.

Però des de la XEI centren gran part del seu malestar amb TV3. La culpa, en bona part és d’aquesta peça inclosa al Telenotícies del 18 d’abril que consideren propaganda del departament d’Ensenyament. A la notícia apareix el Secretari de Polítiques Educatives de la Generalitat, Antoni Llobet, assegurant que les proves del conflicte «no són les de la LOMCE», una afirmació només veritat a mitges que els periodistes no només no van contrastar, sinó que a més van reforçar en la locució en off. Altres governs autonòmics, com per exemple Balears, sí que han practicat la insubmissió a la LOMCE i han optat per no convocar, almenys per ara, aquestes proves.

La XEI ha anunciat que està preparant una queixa al Consell Audiovisual de Catalunya per aquesta notícia.

Belén Tascón, portaveu de la XEI acusa TV3 de tenir una actitud especialment hipòcrita: «mentre es passen el dia parlant de l’escola XXI, el 324 en feia un reportatge ahir mateix, enlloc expliquen que és impossible implantar aquest model amb una llei retrògrada i unes proves diagnòstiques totalment contràries al seu esperit».

Des de la XEI també recorden que almenys 760 famílies han realitzat insubmissió a la LOMCE i s’han negat a que els seus fills passessin les proves. Amb tot esperen que un cop tinguin totes les dades aquesta xifra encara pujarà més. I això, segons afirma Tascón, a pesar de la dificultat de realitzar aquest boicot –implica no portar als nens a escola durant dos o tres dies- i la «pressió» dels inspectors d’educació cap a les direccions dels centres i les famílies objectores. «Mentre la Generalitat té un discurs públic d’oposició a la LOMCE, a la pràctica l’aplica rigorosament».