Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Els independentistes escocesos de l’SNP han guanyat les eleccions per tercera vegada consecutiva. Sí. I segurament no tindran gaires problemes per governar gràcies a la pujada dels Verds, que també van defensar el sí al referèndum d’independència d’Escòcia de 2014. També. A més aquests resultats es donen després de la derrota de l’NSP a aquell referèndum, pel que tenen un gran valor polític. D’acord.

Però les xifres ofereixen també un got mig buit que potser caldria reflectir en uns titulars més matisats i allunyats de l’eufòria i el triomfalisme.

Les dades indiquen que el Partit Nacionalista Escocès ha perdut sis diputats i queda a dos de la majoria absoluta. A més, i a pesar que les enquestes li auguraven un suport superior al 50% -una ratlla que hauria de justificar un nou referèndum- segons Nicola Sturgeon, presidenta d’Escòcia, s’han quedat al 41,7% en la votació nacional de repartiment proporcional –la votació més ideològica-, on han baixat un 2.3% dels vots i han perdut 11 diputats. La seva representació s’ha salvat, en bona part per un increment del vot d’un 1,1% -un resultat del 46,5%- als diputats de circumscripció, on es vota sobretot la persona i no tant el partit. En aquesta secció han guanyat 5 actes.

A més, cal destacar que els conservadors podrien erigir-se en guanyadors morals de la jornada, ja que van aconseguir doblar els diputats i assolir el seu registre històric des de 1992, mentre que els laboristes van enfonsar-se fins a una insòlita tercera posició.

A pesar d’aquests matisos i detalls, la majoria de mitjans catalans sembla que hagin optat per un titular ja decidit abans de saber el resultat. A El Punt Avui, per exemple, és «L’NSP frega la majoria absoluta», el que tècnicament és cert i rigorós, però que dóna a entendre –si no coneixes l’anterior composició parlamentària- que els independentistes han guanyat escons en lloc de perdre’ls. D’aquest detall no se n’informa fins al segon paràgraf, just després de les paraules Sturgeon qualificant «d’històrics» els resultats de l’NSP.

El Periódico titula també amb aquestes declaracions de «victòria històrica» dels nacionalistes a Escòcia i fins i tot li atorga, erròniament, una majoria absoluta a l’NSP; i això que, en un nou error, li concedeix menys diputats dels que realment ha aconseguit. Una mica més moderats, a La Vanguardia només parlen que «els independentistes s’imposen a Escòcia», però el text comença parlant «d’una nova majoria» de l’NSP, obviant que aquesta suposa en realitat una pèrdua de la majoria absoluta.

A la premsa digital aquesta eufòria encara ha estat més notable, si bé algunes capçaleres han optat per canviar titulars a mesura –se suposa- que s’anaven coneixent més dades. És el cas del 324.cat, que han decidit passar de «una àmplia victòria dels independentistes en les eleccions d’Escòcia» a un molt més concret on avisa que l’NSP es «queda a les portes de la majoria absoluta» (de nou sense informar que en realitat ha perdut aquesta). El Món.cat ha optat per dues versions molt similars a les del portal de la CCMA; mentre que Directe.cat ha tret l’epítet «d’històric» al triomf de l’NSP. En tots els casos el titular original es manté a l’URL de la notícia.

Vilaweb, per la seva banda titula que «L’NSP s’imposa a les eleccions escoceses en un triomf clar de l’independentisme»; Nació Digital que «Els independentistes guanyen les eleccions a Escòcia».

Qui, probablement, ha aconseguit resumir la situació de forma més rigorosa ha estat l’Ara: «L’NSP per la majoria absoluta a Escòcia i haurà de governar amb els verds». De subtítol «El Partit Conservador obté uns resultats històrics i desbanca el laborisme de la segons posició».