Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ningú ha vist l’entrevista a Anna Gabriel, ja que aquesta no s’emetrà fins dissabte al programa ‘El Suplement’ de Catalunya Ràdio. Però n’hi ha hagut prou amb un avançament d’un minut i 19 segons on la diputada cupaire se sincerava sobre el model de maternitat que ella preferiria –no que proposava, ni tan sols que estigués practicant, tan sols que li semblava interessant- per omplir titulars, tuits i, fins i tot, columnes d’opinió i tertúlies. Tot un exemple de la capacitat del periodisme actual per parlar d’alguna cosa de la qual no en sap res, simplement perquè el programa ni tan sols s’ha emès.

Però la suma de la recerca intensiva del clic i dels prejudicis ideològics cap a Anna Gabriel i la CUP van provocar una escalada de titulars que hauria de fer passar vergonya a qualsevol periodista que es prengui seriosament la seva feina.

Va començar La Vanguardia, amb un titular que, evidentment, buscava l’escàndol i la viralitat però que vist en perspectiva només era un poc demagògic. A més l’espai escollit era una columna sense signar anomenada La Trastienda que ressalta xafarderies del món de la política.

anna gabriel

Però un cop vist el caramel la resta de digitals s’hi van llençar de cap. Davant la realitat d’haver de competir amb una notícia que un mitjà més potent ja l’havia donat abans –i de la qual no se’n podia treure més matisos ni actualitzacions- l’opció va ser anar apujant el to del titular fins a arribar a la manipulació esperpèntica que feina dubtar de la capacitat de comprensió lectora dels redactors d’aquests mitjans.

Així ho va titular El Confidencial:

anna gabriel

Libertad Digital:

Anna gabriel

Mediterráneo Digital:

Anna Gabriel

I InfoVaticana:

Anna Gabriel

Anna GabrielFinalment arribaria La Razón i a la seva portada en paper –aquí ni tan sols hi ha entrat la lògica del clickbait– convertint el que era una reflexió personal en una «proposta de la CUP».

Com pot veure’s en la degradació dels titulars, la lluita per l’audiència es basava a apujar l’aposta, oferint el titular més sensacionalista i demagògic possible amb l’esperança que davant de dues opcions iguals, l’internauta preferiria clicar i compartir el més salvatge.

8 Comentaris

 1. Josep M. Fernández

  El millor el del mitjà d’Alfonso Rojo: La “puta y mal follada” de la CUP dice que los hijos deben criarse en tribus

  • Xesca

   La resposta d’A Rojo és la d’un maltractador rabiós. No opina, agredeix.
   Menys dramatisme, les guarderies ja fa anys que s’encarreguen de la socialització dels nins. La tribu, escola de bressol, crec q es millor que Pinotxo…

 2. Joan camps

  I per cert…critiquem els altres per tenir notis sense signar i jo em dic…
  Aquesta qui la signa?

  • Redacció

   Els articles diaris de Mèdia.cat se signen com a “redacció” per una decisió presa per tot el col·lectiu des dels seus inicis. Pràcticament tots els mitjans signen articles coma redacció i mai s’ha criticat. Quan no se signa un article s’assumeix com a part de la línia editorial d’un mitjà. És un matís important.

 3. Pep Armengol

  Està molt bé l’article, però ens oblidem d’una cosa. Com molt bé es diu, tot és fruit d’un avançament d’un minut i 19 segons. Caldrà veure tota l’entrevista per decidir si aquest avançament era el més destacat i interessant del que va dir l’Anna Gabriel o, com sospito, ja es va fer buscant la polèmica.

 4. Marieta

  El millor atribut d’un titular és que sigui fàcil d’entendre, i aquest no s’entén. Massa llarg i amb paraules com ‘clicbait’, sona pedant. I heu escrit ‘perjudicis’ al titular, quan volíeu dir ‘prejudicis’. En fi.

 5. Raül

  Por orden del capitán el eclipse tendrá lugar en el patio del cuartél. En caso que llueva, el sol se presentará en traje de campaña en el gimnasio, hecho que no ocurre todos los días.