Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

puigDimecres es reunien els dos presidents de la Generalitat a Barcelona. El de la valenciana, Ximo Puig, i el de la catalana, Carles Puigdemont. Una trobada «històrica» –segons els informatius de TV3- que no es produïa de forma bilateral en els últims 18 anys.

Aquesta ha de servir per normalitzar la relació entre els dos territoris i impulsar projectes comuns, com el corredor mediterrani l’emissió conjunta de les respectives televisions. Però també tenia un important component polític, ja que a la reunió es va acordar fer front comú contra el dèficit fiscal que pateixen tant el País Valencià com Catalunya, un punt que podria tenir importants conseqüències en aquest debat a escala estatal.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Una rellevància de la trobada la va retratar la premsa valenciana, que va destacar la reunió com a titular principal, tant a Levante, com Las Provincias o El Periódico del Mediterráneo.

En canvi, la notícia va passar molt més desapercebuda als diaris barcelonins. L’Ara i El Periódico ni tan sols la van incloure en portada. La Vanguardia ho va fer de forma breu i només El Punt Avui la va incloure d’una forma una mica més rellevant. En tots els casos, la visita d’Arnaldo Otegi al Parlament català va quedar per sobre.

puigUn fet similar va passar al Telenotícies de TV3 on, si bé la cobertura de la visita de Puig va passar davant que la d’Otegi, a la primera se li van dedicar dos minuts 36 segons, mentre que a la segona van ser cinc minuts i 23 segons. En els espais de debat i anàlisi pràcticament no va haver-hi espai per explicar la importància de la reunió presidencial i, pràcticament, només el periodista de La Vanguardia, Enric Juliana, va fer-ne esment al seu article. Això sí, barrejat amb la visita d’Otegi.

És obvi que la invitació d’Arnaldo Otegi al Parlament va generar molta polèmica política, amb l’oposició frontal de PP, C’s i PSC, així com les associacions de víctimes, el que condiciona poderosament l’agenda informativa. Però aquesta dependència d’aquest tipus de polèmiques, que moltes vegades tenen un prisma més madrileny que català –la visita d’Otegi va obrir totes les portades de Madrid- suposa també un handicap per al periodisme polític, que perd temps i espai per als temes de fons i, probablement, més rellevants.puig