Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La final de la Copa del Rei ha estat especialment polititzada per l’intent de prohibició de les estelades al camp per part de la delegada del Govern espanyol a Madrid pocs dies abans del partit. Una decisió que va obligar a posicionar-se a la majoria de polítics i que va tenir un gran impacte mediàtic internacional, amb una cobertura totalment extraesportiva.

Diferents actors –futbolistes, polítics, periodistes…- van demanar que «no es polititzés el futbol» i van ser constants els retrets creuats de «polititzar el partit», tant des d’un bàndol, com des de l’altre.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Un cop acabat el partit, però, el quiosc ofereix una perspectiva, si més no curiosa de la lectura que en fan del partit les portades dels diferents diaris impresos de Barcelona i Madrid.

copa del reicopa del reicopa del reicopa del rei

Així, els rotatius catalans fan un enfocament purament esportiu amb titulars com «Doblet d’orgull», «Victòria èpica», «Barça estel·lar» o «Doblet estel·lar». Les imatges són sempre dels jugadors blaugrana celebrant la victòria amb la copa a la mà o en el camp. Cap referència a la polèmica per les estelades més enllà de la referència indirecta que pugui suposar l’adjectiu «estel·lar» triat per El Punt Avui i La Vanguardia.

copa del reicopa del reicopa del rei

A Madrid, en canvi, els fets que es destaquen són molt més polítiques, sobretot El Mundo i La Razón. El primer assenyala que «El futbol venç a les estelades» per, paradoxalment, escollir una imatge dels reis espanyols pràcticament envoltats d’aquestes banderes. Encara que a l’entradeta assegura que «la pilota va imposar-se al protagonisme que buscaven els independentistes» –una interpretació que oblida que el conflicte va iniciar-se per l’intent de prohibició d’una delegada del Govern espanyol- els dos articles d’opinió destacats en portada fan referència als aspectes polítics i no esportius del partit.

La capçalera de Planeta encara va més enllà en aquesta estratègia de destacar allò que, asseguren, no va passar. En una portada que no es veu cap futbolista, es veuen dues imatges: la primera seguidors del Sevilla enarborant banderes espanyoles i al costat els monarques aplaudint. El titular «Espanya ofega els xiulets al Rei». L’entradeta dedicada totalment a uns xiulets que suposadament no van sentir-se i a la polèmica de les banderes. Només després és possible informar-se sobre el guanyador de la Copa del Rei.

Per la seva banda, ABC fa una portada més esportiva, amb la imatge dels jugadors barcelonistes alçant la copa i el titular –segurament amb un to irònic- «El Barça celebra la Copa del Rei». Tot i això, al subtítol no pot estar-se de recordar que «el ritual secessionista no va aconseguir el protagonisme buscat».