Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Fins a un 71% dels periodistes de les comarques de Ponent asseguren haver rebut pressions a la feina. Un 57% d’aquestes pressions provindrien de l’entorn dels partits polítics i les institucions públiques i més d’un 20% de les mateixes direccions dels mitjans. En canvi, només un 11,5% tindria l’origen en les empreses privades. El 67% reconeix que ha acatat totalment (21%) o parcialment (46%) les demandes dels qui pressionen.

PonentPonent

La bona notícia és que en el 85% dels casos en què s’han ignorat les pressions, les amenaces de represàlia no s’han materialitzat mai. En la resta de casos aquestes han estat mínimes o lleus i només en un cas, l’enquestat considerava que havia estat «molt greu».

Ponent

Aquests són els resultats més reveladors de l’enquesta sobre l’estat de la professió periodística a les comarques de Ponent feta pel Grup de Periodistes Ramon Barnils –editor de Mèdia.cat- en col·laboració amb la delegació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya. L’enquesta és anònima i voluntària, així que no té un valor estadístic real, però l’alt grau de respostes –87 persones ho han fet en un sector que compta amb 160 col·legiats a la zona- la converteix en un bon termòmetre de la situació en què es troba el periodisme.

Gairebé un terç dels enquestats asseguren que les pressions són «habituals», mentre que un 55% es reparteix entre «molt de tant en tant» i «anecdòticament». Les pressions rebudes han intentat «canviar l’enfocament d’un tema» (24%), «afavorir alguna institució o persona» (24%), «no tocar certs temes» (21%), «censurar part del contingut» o «no publicar algun tema» (16% cadascun).

Ponent

Una altra de les revelacions de l’enquesta és el grau d’autocensura reconegut pels periodistes. La meitat afirma haver deixat de publicar un tema (28%), haver-ne canviat l’enfocament (16%) o haver-ho publicat sense signar (7%) per por a possibles represàlies.

Ponent

Els periodistes de Ponent també valoren la salut de la llibertat d’expressió als mitjans i el grau d’independència amb què treballen. Un 57% li posa un notable –entre un 7 i un 9- a la llibertat del seu mitjà, mentre que el percentatge que li posa la mateixa nota a la seva independència puja fins al 68%. Només un 12% suspèn al mitjà en la primera qüestió i un 13% ho fa en la pregunta relativa a la seva independència.

PonentPonent

Des del Grup de Periodistes Ramon Barnils s’han mostrat «preocupats» pel fet que les pressions als professionals siguin «un fet habitual» i han fet una crida a les institucions, partits, empreses, entitats i direccions de mitjans per què «deixin treballar els periodistes amb llibertat». També demanen als mateixos periodistes que «facin valer el seu criteri ètic i professional pam a pam, paràgraf a paràgraf, fent cas omís a les pressions i, si cal, denunciar-les als organismes pertinents o directament a l’opinió pública».

Les dades senceres de l’enquestes es poden consultar en aquest enllaç.