Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’any 2003, l’Audiència Nacional va ordenar el tancament del diari Egunkaria per presumpta vinculació amb ETA i diversos membres de la direcció van anar a la presó. El judici es va celebrar 7 anys després i tots els acusats van ser absolts dels càrrecs. Els acusats van denunciar la Guàrdia Civil per haver rebut tortures.

Ara, un documental recrea la fascinant història, el 1990, de la creació del primer diari íntegrament en basc, que va deixar en evidència els pessimistes que advertien d’una manca de lectors en aquesta llengua, que no hi hauria prou diners ni suficients periodistes que escrivissin en èuscar. Durant més d’una dècada van aconseguir consolidar el seu espai en el mercat de comunicació basc.

El documental, dirigit per Eriz Zapiraini, podrà veure’s a Barcelona durant el Festival DocsBarcelona.