Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Aquest cap de setmana s’ha celebrat a Barcelona les Jornades Feministes 2016, una trobada que se celebra cada deu anys -coincidint amb cada dècada des de la celebració de les primeres Jornades Catalanes de la Dona el 1976. És una trobada significativa que en la present edició hi han participat –segons les organitzadores- més de dues mil dones i centenars de col·lectius d’ampli espectre, des de sindicals a independentistes, passant immigrants, culturals o de les diferents sensibilitats feministes.

A pesar d’això, l’interès mediàtic per les jornades ha estat pràcticament nul. Una cerca no exhaustiva –és possible que s’hagi publicat alguna peça més- permet trobar un breu a El Món i una notícia col·lateral a la secció de Castells de l’Ara, a més d’algunes prèvies, cap als grans mitjans de Barcelona. Si no parlen de les dones que s’organitzen i debaten, quines són les dones que surten a aquests grans mitjans?

La Vanguardia. A la portada digital d’avui, la primera notícia protagonitzada per una dona és una entrevista sobre salut i dietes. Un article que pot ser interessant, però que també és un exemple de com l’espai d’intervenció de la dona massa sovint es limita a temes relacionats amb la cuina i la salut.

La segona notícia és una referència a les actrius de la sèrie Joc de Trons i cal esperar fins a la 24a notícia de portada per trobar una notícia de política protagonitzada per una dona: la victòria de la candidata del Moviment 5 Estrelles a l’alcaldia de Roma. Cal ressaltar, però, que la principal notícia de Televisió és un «vídeo viral» que parodia –i critica ferotgement- els anuncis sexistes.

El Periódico. La notícia més rellevant protagonitzada per una dona és l’entrevista a l’actriu Lluvia Rojo, qui surt nua a la portada de l’Interviu. Això sí, la seva és una portada «activista i reivindicativa» que intenta camuflar la necessitat massa habitual de les dones de despullar-se per tal de ser notícia.

Després hi ha una entrevista a la tenista Garbiñe Muguruza i en 26a posició la victòria de Hillary Clinton a les primàries del seu partit a Puerto Rico.

Això sí, el diari del Grupo Zeta destaca dues opinadores en portada, que ja són dues més de les que destacava La Vanguardia.

Ara. L’agressió a dues promociotores les pantalles gegants per veure la selecció espanyola a Barcelona és la notícia més destacada protagonitzada per dones en l’edició digital. Després una altra que no ho està però que sí que hi té una relació molt directa: les declaracions del president turc, Recep Tayyip Erdogan, anomenant «incompletes» les dones que no volen tenir fills.

I ja al final de la pàgina, en les posicions 42 i 43 podem trobar dues entrevistes a dones. La rectora de la UAB, Margarita Arboix, i l’escriptora Lolita Bosch.

El Punt Avui. Només dues notícies protagonitzades per dones a la portada digital del diari –molt més curta que la resta-: Una ressenya de l’actuació de l’artista anglesa PJ Harvey al Primavera Sound i una entrevista a la tertuliana Pilar Rahola dins el marc d’una sèrie als representants catalans al Congrés de Madrid.

TV3. El Telenotícies Vespre d’ahir va incloure dos reportatges destacats amb dones com a protagonistes. Un sobre el debat obert als EUA al voltant de l’anomenada «Viagra femenina» i un segon sobre la manca de dones i de referents femenins en l’escena rock catalana.