Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

homofòbiaLa massacre d’ahir en un bar de l’ambient gai als EUA ha obert tots els informatius i omplert totes les portades. Altres vegades Mèdia.cat ha analitzat la diferent cobertura que té un fet violent com aquest segons el país on aquest succeeix o el tipus de víctimes afectades. Només com a detall, pot assenyalar-se que Orlando es troba a 7.457 kilòmetres de Barcelona, i Bagdad, en canvi és a 4.023.

Més enllà del grau de cobertura, però, hi ha altres elements remarcables en un enfocament que ha tingut un baix nivell de pluralitat. És remarcable com, a pesar que l’homofòbia és –presumiblement- una de les motivacions essencials de l’atac, aquest concepte no hi és a cap dels titulars escollits pels grans mitjans. En alguns, ni tan sols s’esmenta que les víctimes eren gais.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2019

homofòbiaDels tretze diaris impresos a Barcelona, València, Palma i Madrid, en deu s’informa de l’afiliació gihadista del presumpte assassí i en canvi en només set s’especifica que va ser un atac contra homosexuals. A la resta es parla d’atac als EUA com a conjunt, limitant tota la complexitat dels fets a una sola de les seves variables. I la que podria considerar-se com a principal –l’homofòbia de l’atacant- queda relegada en tots els casos. Només l’Ara i Levante centren tota l’atenció en el fet gai, mentre que Última Hora és el més genèric, sense esments ni a la ideologia de l’atacant ni a la condició de les víctimes. Fins a cinc diaris focalitzen únicament en la reivindicació gihadista.

Comparativament amb les portades catalanes i espanyoles, els diaris dels EUA mostren una pluralitat més gran. Així, podem trobar The New York Times, que destaca l’afiliació del presumpte assassí a l’Estat Islàmic; The Washington Post, que ho fa en la condició sexual dels objectius; Miami Herald que simplement parla de l’atac com un crim d’odi en genèric, o Daily News, que posa el focus en el fet que l’atacant –investigat per l’FBI per possibles «vincles terroristes»- va poder comprar les armes legalment una setmana abans de la massacre sense encendre cap alarma. Una variable que aquí ha passat molt més desapercebuda.

homofòbiahomofòbiahomofòbiahomofòbia

Un dels principals projectes de Mèdia.cat és l’Anuari dels Silencis Mediàtics, que treu a la llum temes silenciats pels mitjans de comunicació i que es finança gràcies al micromecenatge: això vol dir que les nostres investigacions no depenen de cap gran finançador que les pugui condicionar, sinó de petits suports de moltes persones alhora.

#AraMésQueMai, ens hi ajudes?

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2019