Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

homofòbiaLa massacre d’ahir en un bar de l’ambient gai als EUA ha obert tots els informatius i omplert totes les portades. Altres vegades Mèdia.cat ha analitzat la diferent cobertura que té un fet violent com aquest segons el país on aquest succeeix o el tipus de víctimes afectades. Només com a detall, pot assenyalar-se que Orlando es troba a 7.457 kilòmetres de Barcelona, i Bagdad, en canvi és a 4.023.

Més enllà del grau de cobertura, però, hi ha altres elements remarcables en un enfocament que ha tingut un baix nivell de pluralitat. És remarcable com, a pesar que l’homofòbia és –presumiblement- una de les motivacions essencials de l’atac, aquest concepte no hi és a cap dels titulars escollits pels grans mitjans. En alguns, ni tan sols s’esmenta que les víctimes eren gais.

homofòbiaDels tretze diaris impresos a Barcelona, València, Palma i Madrid, en deu s’informa de l’afiliació gihadista del presumpte assassí i en canvi en només set s’especifica que va ser un atac contra homosexuals. A la resta es parla d’atac als EUA com a conjunt, limitant tota la complexitat dels fets a una sola de les seves variables. I la que podria considerar-se com a principal –l’homofòbia de l’atacant- queda relegada en tots els casos. Només l’Ara i Levante centren tota l’atenció en el fet gai, mentre que Última Hora és el més genèric, sense esments ni a la ideologia de l’atacant ni a la condició de les víctimes. Fins a cinc diaris focalitzen únicament en la reivindicació gihadista.

Comparativament amb les portades catalanes i espanyoles, els diaris dels EUA mostren una pluralitat més gran. Així, podem trobar The New York Times, que destaca l’afiliació del presumpte assassí a l’Estat Islàmic; The Washington Post, que ho fa en la condició sexual dels objectius; Miami Herald que simplement parla de l’atac com un crim d’odi en genèric, o Daily News, que posa el focus en el fet que l’atacant –investigat per l’FBI per possibles «vincles terroristes»- va poder comprar les armes legalment una setmana abans de la massacre sense encendre cap alarma. Una variable que aquí ha passat molt més desapercebuda.

homofòbiahomofòbiahomofòbiahomofòbia