Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Som dones, no impostores. I podem ser tan bones o tan dolentes en qualsevol àmbit de la vida com ho són els homes. Som dones, no impostores, i sovint som, alhora, gairebé invisibles.

La setmana passada es va estrenar en blog el que un grapat de noies (sí, únicament noies i dones) feien i fan des de fa temps a Twitter: preguntar-se ‘on són les dones’ als mitjans. On són les dones a les seccions d’opinió dels diaris? I a les tertúlies o en els llistats d’experts a qui recórrer? Doncs resulta que les dones, en general, hi som més aviat poc.

Revertir aquesta tendència ens ha de portar a la igualtat en la projecció i el reconeixement. No ens confonguem: no busco que hi hagi més dones que homes, procuraré de totes totes esquivar el femellisme, però sí que cal batallar per una igualtat encara massa llunyana. Aconseguir-la, o acostar-s’hi sense entretenir-se gaire pel camí, depèn de molts factors: depèn de la consciència de qui decideix a qui es dóna veu i a qui se li cedeix un espai al diari; depèn de la consciència d’aquells homes que, tot i ser conscients que mentre ells ocupin aquell lloc no l’ocuparà una dona, ni es plantegen recular en pro d’una igualtat de la que sovint s’omplen la boca… i depèn també de nosaltres, de les dones.

Som dones, no impostores. Mentalitzem-nos i mentalitzem les companyes. Arraconem pors i dubtes i si som fortes en algun àmbit no ens empetitim cada vegada que tinguem l’oportunitat (sorgida o buscada) de treure el cap. Res de suficiències, pur coneixement amb humilitat i seguretat. I si ens equivoquem, tornem a començar amb un bon somriure, que tal dia farà un any i segur que aleshores encara ho farem més bé.

Ho farem més bé no perquè aleshores serem més bones o estarem més ben preparades; ho farem millor perquè en un futur no gaire llunyà no ens caldrà (o no ens hauria de caldre) una doble preparació abans de cada intervenció: una per vèncer dubtes i inseguretats i una altra més acadèmica, l’única que realment requereix l’espai al que se’ns crida. Ho farem millor perquè serem amb tota normalitat una més entre altres homes i dones. Ho farem millor perquè igualtat hauria de ser normalitat i perquè som dones, no impostores, i som tan bones com els homes.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.