Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El gol del jugador català Gerard Piqué amb la selecció espanyola no hauria estat res més que un gol més en un campionat de futbol més, si no fos perquè Piqué ha estat durant anys el jugador més xiulat als camps de futbol i a les tertúlies periodístiques espanyoles.

gerard piquéEl periodisme esportiu, que té com a mantra la no politització del futbol, ha polititzat durant anys la inclusió de Piqué a la selecció espanyola. Segons aquest corrent mediàtic majoritari, no n’hi havia prou en ser un bon futbolista i tenir passaport espanyol per poder jugar en l’equip de la Federació Espanyola de Futbol, sinó que calia, a més, obtenir el certificat de «bona conducta».

Ha canviat alguna cosa el gol d’ahir? Sembla que insultar Gerard Piqué i posar en dubte el seu dret a jugar en l’única selecció en la qual pot fer-ho legalment ja no es porta. Ara els mateixos mitjans que no fa gaire posaven en dubte que qui anava a una manifestació independentista pogués ser convocat, avui en lloen la gesta. El diari Marca, que fa uns mesos explicava als lectors «per què xiulen Piqué», avui li envia petons des de la portada.

El jugador del Barça s’ha redimit. O almenys això preguntava ahir TVE via Twitter. Per a la televisió pública espanyola un professional s’ha de guanyar «el dret a no ser xiulat» per fer la seva feina.

El Huffington Post –amb un punt provocador- encara anava més lluny i directament preguntava a la seva audiència si la victòria espanyola «sabia pitjor» pel gol de Piqué.

Finalment –i gràcies a la progressiva dretanització del panorama mediàtic espanyol- n’hi ha qui directament abjura del gol i prefereix la derrota a la deshonra al crit de «jo no em venc».

gerard piquéPerò la politització del gol de Gerard Piqué va anar més enllà d’enquestes i piulades. Gràcies a un gol –les seves declaracions públiques no són gaire diferents de les que ha fet habitualment- el futbolista a passat a ser un «patriota inesperat» o un «heroi nacional», segons La Razón, el mateix diari que considera que Piqué representa, ara, «L’Espanya de tots».