Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El 10 d’agost del 1983 TVE va emetre, dins de l’espai documental Esta es mi tierra dedicat a escriptors, un reportatge titulat El País Valenciano de Joan Fuster sobre l’assagista suecà. El programa va ser produït a Madrid en maig de 1982, és a dir, dos mesos abans de la firma de l’Estatut d’Autonomia valencià.

Aquella emissió va indignar la dreta, que havia aconseguit imposar els seus símbols després de l’anomenada “Batalla de València”. Aliança Popular va presentar dues preguntes parlamentàries per exigir al Consell iniciatives contra la televisió. A més, l’aleshores regidor González Lizondo va demanar a l’Ajuntament de València que declararen persona non grata Raimon, Andreu Alfaro, Eliseu Climent i Joan Oleza per participar en el documental, i al mateix Joan Fuster. Fins i tot el president Joan Lerma va dir a l’endemà del documental que demanaria explicacions a TVE.

La resposta de Joan Fuster, publicada per El País, pot llegir-se al blog Escanyat, que també inclou el reportatge. Una polèmica i una resposta que reprenen tota l’actualitat ara que hi ha actors que volen reviure aquella “batalla de València”.

Un Comentari

  1. Víctor Basset

    El més graciós és que quan els valencians ja hem superat el conflicte guerracivilista i caïnita que ens va paralitzar 40 anys, resulta que els que el van atiar aleshores, volen reviscolar-lo! Els quatre iaios blavers que sobreviuen i la casta-barraqueta d’Eliseu Climent i Cia. malden per revifar el conflicte entre valencians. Per sort, aquesta gent ja no representen res al País Valencià. Bon dia i a fer país!