Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Una dada preocupa molts internautes. Segons el web del ministeri espanyol de l’Interior, les eleccions del 20 de desembre van comptar-se 25.350.447 vots vàlids. En canvi ahir només van trobar-se 24.161.083 paperetes a les urnes, mentre que la participació pujava, segons aquesta mateixa institució, 17 dècimes. Del 69,67% al 69,84%. El que suposaria que en només sis mesos haurien «desaparegut» aproximadament un milió i mig de persones. Un milió i mig de vots perduts que ni s’haurien dipositat ni s’haurien abstingut.

El misteri no és intranscendent i ha estat comentat fins i tot per periodistes experts en estadística i comportaments electorals. El fet que, a més, la xifra s’acostés molt a l’1,2 milions de vots perduts per la suma entre Podem i Esquerra Unida –i que els politòlegs no saben explicar on haurien anat a parar- fins i tot ha generat alertes de conspiració entre alguns partidaris d’aquesta coalició.

Aquest enigma està magnificat per un error gairebé sistemàtic als mitjans –i amplificat per les males explicacions dels webs oficials del ministeri de l’Interior- que asseguren que la participació no només no va baixar ahir respecte al 20-D, sinó que fins i tot va pujar. Ningú sembla troba estrany que si a les sis de la tarda la participació queia set punts per sota dels darrers comicis de mitjana estatal, en el moment de tancar els col·legis s’hagués recuperat i fins i tot superat aquesta xifra.

20 Minutos, per exemple, assegura que «La participació del 26J és de 69,84%, unes dècimes més que el 20-D». I en el subtítol especifica que «La participació va recuperar-se després que a les sis de la tarda la dada, del 51,21%, era la més baixa de la democràcia a aquesta hora”. En una línia similar ABC explica que «La participació electoral puja lleugerament sobre les passades eleccions»; i això que el subtítol –segurament escrit quan només se sabien els resultats de les 6 de la tarda- deia que “La concurrència dels ciutadans a les urnes ha mostrat, a pesar de tot, la pitjor xifra de tota la democràcia a les 18h». Però probablement és Libertad Digital qui fa més explícit l’error en titular que «La participació del 26-J va ser superior a la del 20-D», juntament amb el subtítol «A pesar que a les 18 hores les dades apuntaven a una caiguda de 7 punts, la tendència va invertir-se».

Sí, és molt probable que hi hagués un repunt de la participació durant les dues últimes hores hàbils. Però més de set punts? No. El problema és que les dades de les 6 de la tarda del 20-D i el 26-J comparen el mateix, però les del tancament de les urnes no.

La participació del desembre de 69,67% és un cop comptabilitzat el vot exterior –inclòs al Cens Electoral de Residents Absents (CERA)- que s’inclou al cap de tres dies. El 20 de desembre a les vuit de la tarda, la dada de participació que va difondre’s va ser del 73,2%, 3,5 punts superior a la definitiva i també a la xifra del 26-J a la mateixa hora. Una diferència de quasi un milió i mig de vots. Una errada, per cert, que no és d’aquests comicis, sinó que es produeix des de fa anys cada jornada electoral.

En els tres dies vinents el ministeri espanyol de l’Interior oferirà les dades definitives amb el vot CERA i, el més probable és que la participació real es redueixi en una proporció similar a la del 20-D, situant-se per sota del 66,5%, ja que la participació dels electors residents fora de l’Estat espanyol és pràcticament insignificant. I encara s’ha reduït més des de la reforma electoral del 2010, que augmenta les traves burocràtiques per a votar –en principi per a evitar fraus- sumat a una desídia administrativa -aquí sí que pot parlar-se, literalment, de “vots perduts”, que ha provocat denúncies de tupinada, tant el 27-S com el 20-D. I és que estem parlant –a escala estatal- de dos milions de potencials votants.

L’altre misteri, però aquest ja és més complex de resoldre, és perquè només van abstindre’s votants d’Unidos Podemos.

Un Comentari

  1. Joan

    Pel que fa als “afectats” per l’abstenció, a part dels Podemos-Unidos-Comuns, no us descuideu dels de Convergència: mireu uns quants municipis de tot tipus i veureu que la deserció de votants és superior a l’increment de vots d’ERC. I no crec que hagin anat a rescatar PP ni PSC….
    Alhora, si els independentistes són al voltant de 2 milions, la suma de vots d’ERC i convergència i -posem per cas- un 50% dels ComunsPodem també mostren que uns quants centenars de milers es van quedar a casa o es van evaporar, o no es van donar per assabentats que es feien eleccions per al parlament espanyol.